De familie Trump is in actie gekomen tegen Deutsche Bank, lange tijd de favoriete bank van Donald Trump tijdens zijn loopbaan als vastgoedmagnaat.

Maandag dienden Trump, zijn kinderen en de Trump Organization een dagvaarding in tegen Deutsche Bank en de bank Capital One. Doel is te voorkomen dat de twee banken gevoelige financiële informatie over Trump en zijn familie vrijgeven aan het Amerikaanse Congres.

In de aanklacht, waarvan The New York Times als eerste melding maakte, staat dat informatieverzoeken van het Amerikaanse Congres “geen legitieme basis hebben”. De pogingen van het Congres om inzicht te krijgen in de financiën van de familie Trump zouden slechts tot doel hebben de president politieke schade te berokkenen.

Deutsche Bank heeft Trump op 17 april gemeld dagvaardingen te hebben ontvangen van het Congres. Het gaat om verzoeken om toegang tot persoonlijke en zakelijke bancaire informatie over Trump. Dit betreft onder meer om informatie over bankrekeningen en financiële transacties. Deutsche Bank is bezig met voorbereidingen om op 6 mei informatie te verstrekken aan het Congres.

Het informatieverzoek van het Congres is breed geformuleerd, aangezien het zich ook uitstrekt tot huidige en voormalige werknemers van Trump, adviseurs en zakelijke partners. Volgens de aanklacht die Trump heeft ingediend, gaat het informatieverzoek om documentatie die in ieder geval teruggaat tot 2010.

Deutsche Bank is de favoriete bank van Donald Trump

Deutsche Bank doet al jarenlang zaken met de familie Trump. De bank wordt gezien als een cruciale schakel in het financiële netwerk van de president. Twee commissies van het Huis van Afgevaardigden doen onderzoek naar de relatie tussen Trump en Deutsche Bank.

Opvallend is dat Deutsche Bank vrijwel de enige grote financiële instelling is die de afgelopen jaren geld heeft geleend aan de Trump Organization. Uit openbare verslagen van de periode tussen 2012 en 2015 blijkt dat Deutsche Bank meer dan 300 miljoen dollar heeft geleend aan Trump, onder meer voor de financiering van een golfbaan in Florida en hotels in Chicago en Washington.

Volgens de voorzitters van de twee commissies uit het Huis van Afgevaardigden laat de actie van de familie Trump zien "hoe ver de president bereid is te gaan om het constitutionele toezicht van het Congres te dwarsbomen".

LEES OOK: Het ziet er goed uit voor Donald Trump: zijn belangrijkste troef om herkozen te worden in 2020 oogt ijzersterk