De Amerikaanse president Donald Trump ligt naar verluidt niet meer wakker van een dreigende afzetting.

Zo’n ontknoping in het onderzoek naar Ruslands vermeende invloed op de verkiezingen van 2016 zou hem, denkt hij, in de kaart kunnen spelen voor een grandioze herverkiezing in 2020.

Dat schrijft de nieuwswebsite Axios op woensdag.

De uitkomst van een afzettingsprocedure in de Verenigde Staten is allerminst zeker. Het kan zijn dat het Congres de eerste stappen zet, maar er vervolgens niet in slaagt om de benodigde stemmen bij elkaar te krijgen.

In zo’n geval kan Trump gewoon blijven zitten waar hij zit en de rol van slachtoffer op zich nemen. De Democraten zou hij daarbij afschilderen als oneerlijke aanvallers.

“Hij heeft meermalen tegen medewerkers gezegd dat het een politieke overwinning zou zijn als de Democraten hem proberen af te zetten”, aldus een bron met kennis van de kwestie. Ze zouden in Trumps optiek hun hand overspelen “en hij zou dat kunnen benutten voor zijn herverkiezingscampagne in 2020”.

Afzettingsprocedure tegen Donald Trump

Over twee maanden stemt de VS over een deel van de Congres-zetels in de zogeheten ‘midterm elections’. Alle zetels in het Huis van Afgevaardigden staan op het spel, plus 35 van de 100 stoelen in de Senaat (de tegenhanger van de Eerste Kamer in Nederland).

Lees ook op Business Insider

De geruchtenmachine draait overuren, aangezien de Democraten afstevenen op winst in het Huis, terwijl de Republikeinen de meeste kans maken om hun meerderheid in de Senaat te behouden.

Gaan de Democraten een afzettingsprocedure (‘impeachment’) starten als ze de meerderheid heroveren op de Republikeinen? Trump zet de dreiging van impeachment inmiddels in om zijn kiezers te mobiliseren. Zijn Republikeinse stemmers kunnen er immers voor zorgen dat de Democraten niet winnen.

Onlangs vertelde Trump de menigte op een bijeenkomst in Montana dat een afzettingsprocedure “jullie schuld zou zijn, omdat jullie niet gingen stemmen.”

LEES OOK: Vladimir Poetin en Xi Jinping bakken samen blini’s met kaviaar (en geven een signaal richting Trump)