De Amerikaanse president Donald Trump verhoogt de druk op China met sancties tegen Hongkong. De speciale handelsrelatie tussen de VS en Hongkong wordt verbroken.

De VS willen China straffen voor vrijheidsbeperkingen in Hongkong. China heeft tegen maatregelen aangekondigd.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tegenover China een harder standpunt ingenomen over Hongkong. Zo heeft hij wetgeving en een decreet ondertekend waarin China verantwoordelijk wordt gehouden voor de “onderdrukkende” nationale veiligheidswet die het heeft ingevoerd in Hongkong en heeft hij privileges voor Hongkong beëindigd.

Trump zette zijn handtekening onder een door het Congres goedgekeurde wet die banken bestraft die zaken doen met Chinese functionarissen die de nationale veiligheidswet voor Hongkong hebben ingevoerd. Met het andere decreet wil de president China verder straffen voor de “onderdrukkende acties” tegen Hongkong.

De speciale handelsrelatie die Hongkong jarenlang had, wordt beëindigd. “Geen speciale privileges, geen speciale economische behandeling en geen export van gevoelige technologieën”, meldde Trump. “Hongkong wordt nu net zo behandeld als het vasteland van China.”

“Hun vrijheid is afgenomen, hun rechten zijn afgepakt”, zei Trump over de inwoners van Hongkong. “En daarmee verdwijnt Hongkong, in mijn ogen, omdat het niet langer kan concurreren met de vrije markt.” Volgens de president zullen veel mensen Hongkong verlaten.”

China kondigt vergeldingsmaatregelen aan tegen de VS

China heeft aangekondigd dat het vergeldingsmaatregelen gaat treffen tegen Amerikaanse personen en entiteiten in reactie op Trumps wet die de banken bestraft als ze zaken doen met Chinese functionarissen die betrokken zijn bij de veiligheidswet in Hongkong.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat Beijing ernstig bezwaar maakt tegen de Amerikaanse acties en drong er bij Washington op aan dat het moet stoppen zich te bemoeien met interne Chinese zaken.

The New York Times verplaatst kantoor Hongkong naar Zuid-Korea

Ondertussen heeft de krant The New York Times aangekondigd dat het kantoor in Hongkong wordt verplaatst naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul als gevolg van de nationale veiligheidswet die China heeft ingevoerd in de stad.

"China 's verregaande nieuwe nationale veiligheidswet in Hongkong zorgt voor heel veel onzekerheid over wat de nieuwe regels voor gevolgen hebben voor onze activiteiten en onze journalistiek", schrijven leidinggevenden aan het personeel, zo werd zelf gemeld op de website van de krant. "Wij denken dat het verstandig is om deze plannen te maken en te starten met het verschuiven van onze schrijvende staf in de regio."

Het is de eerste aankondiging van een grote verhuizing door een internationale nieuwsorganisatie sinds China vorige maand een strenge veiligheidswet oplegde aan Hongkong. The New York Times is al decennia met een kantoor gevestigd in Hongkong.

LEES OOK: De populaire app TikTok wil de indruk wegnemen dat het een marionet is van Chinese overheid en zoekt een andere bedrijfsstructuur