Wie heeft er gewonnen bij het voorlopige handelsakkoord dat China en de VS over enkele weken ondertekenen? De Amerikaanse president Donald Trump krijgt de eer dat de fase 1-deal op het Witte Huis wordt ondertekend. Maar het lijkt erop of de Chinese president Xi Jinping dat aan een afvaardiging overlaat.

Het fase 1-handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China wordt 15 januari ondertekend op het Witte Huis. De Amerikaanse president Donald Trump heeft dat op Twitter bekendgemaakt.

Volgens Trump zijn bij de ondertekening “hoge vertegenwoordigers” aanwezig namens de Chinese regering. Op een later moment zal Trump naar Beijing afreizen voor de onderhandelingen voor een fase 2-deal.

Fase 1 van het handelsakkoord: importheffingen verlaagd

De fase 1-deal tussen de twee economische grootmachten werd eerder deze maand gesloten. Het was lang onduidelijk wanneer de ondertekening zou plaatsvinden. Als gevolg van het akkoord wordt een deel van de importheffingen die de twee landen elkaar oplegden weer verlaagd.

De details van het akkoord zijn nog niet vrijgegeven. Dat gebeurt naar verwachting na de ondertekening.

De Amerikaanse president Donald Trump gaf eerder deze maand aan dat nieuwe Amerikaanse importheffingen op meer dan 160 miljard dollar aan Chinese goederen worden opgeschort.

LEES OOK: Trump bevestigt dat er een voorlopige handelsdeal is – China schort extra importheffingen op