China heeft de voor zondag geplande extra heffingen op Amerikaanse producten opgeschort. Daarmee voldoet Beijing aan een van de afspraken die China en de Verenigde Staten vrijdag zijn overeengekomen in hun akkoord over een voorlopige handelsdeal.

Het bericht waarin dit staat is te lezen op websites van diverse Chinese departementen en op staatsmedia. “China hoopt, op basis van gelijkheid en wederzijds respect, samen met de VS elkaars zorgen op te lossen en de stabiele ontwikkeling van de onderlinge economische en handelsrelaties te promoten”, aldus het statement.

China en de VS sloten vrijdag een zogenoemde ‘fase 1-handelsdeal’, die de opmaat moet worden voor een breder handelsakkoord. De Amerikaanse president Donald Trump gaf aan dat onmiddellijk wordt begonnen met onderhandelingen over een ‘fase 2-deal’.

Volgens hem zullen sommige bestaande importheffingen op Chinese producten worden verlaagd. Andere tarieven blijven nog wel overeind.

De Chinese viceminister van Handel, Wang Shouwen, verklaarde eerder dat de VS hebben beloofd om tarieven op Chinese goederen te schrappen. China gaat zijn aankopen van Amerikaanse energie, landbouwproducten, farmaceutische goederen en financiële diensten opvoeren.

Trump: Amerikaanse heffingen op Chinese producten uitgesteld

De Amerikaanse president Donald Trump gaf vrijdag aan dat nieuwe Amerikaanse importheffingen op meer dan 160 miljard dollar aan Chinese goederen die zondag zouden ingaan, worden opgeschort.

Er wordt nog onderhandeld over waar en wanneer de twee landen de deal formeel zullen ondertekenen, aldus de Chinese viceminister van Financiën Liao Min.

LEES OOK: China kan de handelsoorlog lang volhouden, terwijl Trump rekening moet houden met de verkiezingen in 2020