Trump heeft de ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un afgeblazen. Dat is te lezen in een brief van het Witte Huis, meldt persbureau Reuters.

Politicoloog Ian Bremmer van de Eurasiagroup zegt tegen Business Insider dat het afzeggen van de top een enorme klap in het gezicht van Kim is.

“Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Trump dit heeft gedaan”, aldus Bremmer. “Het werd hem duidelijk dat Noord-Korea eenzijdige denuclearisatie niet zou accepteren en ook Trump niet het krediet wilde geven voor de doorbraak van een top, zoals de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in wel heeft gedaan.”

Toch is de afzegging volgens Bremmer pijnlijk voor Trump, hoe hij het ook gaat spinnen. “De toon van de brief is stevig en brengt de dreigende militaire taal weer terug. En het is natuurlijk ook een echte klap in het gezicht van Kim. Het diplomatieke antwoord van Noord-Korea zal direct komen en ze zullen op z’n minst weer gaan testen met langeafstandsraketten.”

Maar het afzeggen van de top zal een nog grotere impact hebben op de relaties tussen de Verenigde Staten en China, denkt Bremmer:

"De enigszins coöperatieve houding van Trump in de handelsrelatie met China hield direct verband met de Chinese steun voor de aanpak van Noord-Korea. En Trump is daar de laatste dagen veel kritischer op geworden. Dus ik denk dat Trump nu veel harder zal gaan optreden richting Beijing."

Journalisten in Noord-Korea

Trump heeft de topontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un donderdag afgezegd, terwijl er nog 30 internationale journalisten in het land zijn, onder wie veel Amerikanen.

Trump wees op de "enorme woede en openlijke vijandigheid" die doorklonk in recente verklaringen van Noord-Korea. Maar naast de agressieve verklaringen heeft Noord-Korea ook een ander initiatief ondernomen: Buitenlandse media zijn uitgenodigd om getuige te zijn van het vernietigen van een nucleaire testinstallatie.

Journalisten uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Rusland, China en Zuid-Korea waren afgereisd naar Noord-Korea om verslag te doen van de ontmanteling.

Noord-Korea staat erom bekend weinig aanleiding nodig te hebben om Amerikaanse burgers gevangen te nemen en hun dwangarbeid te laten verrichten. Zo werd een aantal jaar geleden de student Otto Warmbier veroordeeld tot dwangarbeid nadat hij had geprobeerd een poster mee te nemen uit een hotel. Hij keerde uiteindelijk in coma terug naar zijn ouders in de VS, waar hij na een aantal dagen overleed.

Onlangs heeft Noord-Korea drie Amerikaanse gevangenen vrijgelaten, die volgens meerdere media ook dwangarbeid moesten verrichten. Het vasthouden van Amerikaanse burgers wordt door Noord-Korea gebruikt als drukmiddel in gesprekken met de Verenigde Staten.

In de brief van Trump aan Kim Jong-un bedankte hij hem voor het vrijlaten van de gevangenen.

Opmerkingen Noord-Korea over Pence waren 'de druppel'

De Noord-Koreaanse reactie op uitspraken van de Amerikaanse vicepresident Mike Pence was ,,de druppel'' voor het afblazen van het topoverleg tussen Donald Trump en Kim Jung-un. Dat heeft een Amerikaanse regeringsfunctionaris gezegd.

Pence had maandag in een interview op Fox News gezegd dat het overleg met Noord-Korea "zou kunnen eindigen zoals het Libië-model indien Kim geen akkoord sluit''.

De onderminister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea noemde de opmerkingen van Pence stom en suggereerde dat de tweede landen elkaar konden treffen aan de onderhandelingstafel of bij een nucleaire krachtmeting.

Eerder had de nieuwe Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton al in herinnering geroepen hoe het indertijd met de Libische dictator Moammar Kaddafi is afgelopen.