• De Republikeinse voorzitter van de Amerikaanse Senaat zegt dat er deze week geen debat meer gehouden zal worden over een mogelijke afzetting van Trump als president.
  • Woensdag stemt het Huis van Afgevaardigden over de kwestie en zal naar alle waarschijnlijkheid voor stemmen.
  • Trump wordt beschuldigd van het oproepen tot een opstand tegen de regering van de Verenigde Staten, omdat hij zijn aanhangers heeft opgehitst het parlementsgebouw in Washington te bestormen.
  • Nu er deze week geen debat in de Senaat wordt gehouden, is het de vraag of de procedure nog wel op tijd kan worden afgerond voor de inauguratie van Biden op 20 januari.

De Amerikaanse Senaat zal deze week niet bijeenkomen om te stemmen over een mogelijke afzetting van president Donald Trump. Dat heeft de woordvoerder van de Republikeinse voorzitter van de Senaat, Mitch McConnell, laten weten.

Woensdag is het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Democratische partij, begonnen met een debat over het afzetten van president Donald Trump naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door Trump-aanhangers een week geleden.

Komt er een senaatsdebat voor de inauguratie van Biden?

Trump wordt beschuldigd van het oproepen tot een opstand tegen de regering van de Verenigde Staten, omdat hij zijn aanhangers heeft opgehitst het parlementsgebouw in Washington te bestormen. Daarbij vielen vorige week vijf doden en vele gewonden.

Het lijkt onvermijdelijk dat het lagerhuis van het parlement groen licht geeft. Niet alleen de Democraten zijn voor het afzetten van Trump, ook zes Republikeinse leden hebben aangekondigd voor de impeachment te stemmen. Maar om Trump af te zetten is een tweederdemeerderheid in de Senaat nodig en die is voor de helft in handen van de Republikeinse partij.

Bronnen zeiden eerder dat Republikeinse leiders in de Senaat bekijken of het proces snel kan beginnen, mogelijk vrijdag al. Dat plan is na de opmerkingen van McConnells woordvoerder van de baan. De vraag is nu of er nog een debat zal worden gehouden voor Joe Biden volgende week woensdag officieel het stokje van Trump overneemt.

Trump vraagt zijn aanhangers geen geweld meer te gebruiken

De beveiliging rond het Capitool is sinds de bestorming enorm aangescherpt. Gevreesd wordt dat Trump-activisten in aanloop naar Bidens beëdiging opnieuw geweld gaan gebruiken.

President Donald Trump roept daarom een week voor zijn vertrek op tot kalmte in de Verenigde Staten. Hij maant mensen in een verklaring geen geweld meer te gebruiken en wetten te overtreden.

Lees ook op Business Insider

“Dat is niet waar ik voor sta en het is niet waar Amerika voor staat”, aldus Trump. Hij wijst op berichten dat meer “demonstraties” staan gepland en vraagt “alle Amerikanen” om te helpen de rust te doen terugkeren.

LEES OOK: Keert Trump terug in 2024, nu hij de verkiezingen van Biden verliest? Dit zeggen Republikeinen die de president van nabij kennen