KLM-topman Pieter Elbers staat volgens de Franse krant la Tribune op het punt benoemd te worden tot tweede man van Air France-KLM.

Elbers, die al in de directie zit van het moederbedrijf van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, blijft bovendien verantwoordelijk voor allianties, ICT en onderhoud.

Volgens bronnen van La Tribune wordt de nieuwe rol van Elbers eind deze maand officieel gemaakt. Daarmee komt aan de stoelendans bij Air France-KLM voorlopig een einde.

Eerder werd Elbers genoemd als nieuwe topman van Air France-KLM. De in mei opgestapte Jean-Marc Janaillac zei in diezelfde maand tegen het Financieele Dagblad: “Waarom niet? (…) Het moet iemand zijn met een internationale oriëntatie en een strategische blik, iemand die mensen kan motiveren met een visie.”

Dat kon volgens Janaillac net zo goed een Nederlander als een Fransman zijn. “Een Nederlander is zeker mogelijk”, zei hij. Maar het belangrijkste was volgens de ex-topman dat de nieuwe CEO goed is in onderhandelen. “Niet alleen met de vakbonden, maar ook met Air France en KLM.”

Toch zagen de Franse vakbonden zijn kandidatuur niet zitten uit angst dat Franse belangen zouden ondersneeuwen bij Nederlandse.

Daarom werd de Canadees Ben Smith benoemd als opvolger van Janaillac. De Canadees is tot het einde van het jaar ook topman bij Air France. Anne-Marie Couderc, die tijdelijk niet-uitvoerend voorzitter is van Air France-KLM, blijft die functie langer vervullen.

KLM geeft geen commentaar op geruchten.

LEES OOK: Failliet modemerk SuperTrash van Olcay Gulsen heeft een schuld van €11 miljoen en schuldeisers kunnen fluiten naar hun geld