Beleggers kunnen binnenkort weer handelen in certificaten van Triodos.

Ruim drie jaar geleden legde de ideële bank de handel in die alternatieve aandelen stil doordat te veel mensen tegelijk hun stukken wilden verkopen, tot grote woede van veel beleggers.

Anders dan gewone aandelen worden deze certificaten niet op de beurs verhandeld. Certificaathouders konden ze ook niet onderling verhandelen of aan derden verkopen. Alleen verkoop aan Triodos was mogelijk.

De bank maakt nu bekend op 5 juli de certificatenhandel via een alternatieve beurs te openen. Daarop kunnen beleggers een keer per week daadwerkelijk stukken verhandelen.

De prijs hangt dan af van alle certificaten die beleggers die week willen kopen of verkopen. Volgende week woensdag opent voor het eerst het orderboek, waar vraag en aanbod samenkomen om een koers te bepalen.

De waarde van die certificaten zal dan veel lager liggen dan op het moment voordat de handel werd stilgelegd, vrezen gedupeerde beleggers die zich hebben verenigd in de Stichting Certificaathouders Triodos. Analisten rekenen volgens die groep op een waardedaling van 45 procent, omdat de certificaten lang niet verhandeld konden worden. Dat zou neerkomen op een verlies van 550 miljoen euro.

Triodos geeft geen nieuwe certificaten uit

Een woordvoerder van Triodos zegt dat het daadwerkelijke rendement of verlies ook afhangt van het moment waarop certificaathouders hun stukken hebben gekocht of zullen verkopen. Over de verwachte ontwikkeling van de prijzen kan hij geen uitspraken doen.

De hoeveelheid certificaten in omloop blijft voorlopig hetzelfde. Triodos heeft op dit moment geen plannen om er meer uit te geven.

Voor de handel in certificaten gebruikte Triodos een intern handelssysteem. Certificaathouders konden de certificaten tegen een vaste prijs aan- en verkopen. Maar Triodos kon niet onbeperkt terugkopen, omdat het 3 procent van zijn kapitaal daarvoor mag aanwenden, volgens regels van De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat ging 40 jaar lang goed, tot de coronapandemie uitbrak. Toen wilden veel meer mensen van hun Triodos-certificaten af dan de bank mocht terugkopen.

Triodos verwacht 'substantieel' hogere winst

In juli wordt de handel dus eindelijk hervat. De bank probeert nu dan ook het vertrouwen te herstellen. Het meldt een "substantieel" hogere winst te verwachten voor het eerste halfjaar van 2023 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is onder andere te danken aan de snelle stijging van de rentes.

Op 17 augustus presenteert Triodos zijn halfjaarcijfers.

LEES OOK: Rechter wijst onderzoek naar stilgelegde certificatenhandel bij Triodos af: beleggers die niet bij hun geld kunnen zijn teleurgesteld