Een klein groen locomotiefje is woensdag bezig de V250 Fyra-treinstellen te verplaatsen naar plekken waar  ze minder in de weg staan. 

De ongebruikte Fyra-treinstellen staan op dit moment op een rangeerterrein in de Watergraafsmeer, boven op een viaduct boven de ringweg A10. Daar staan de treinen echter in de weg, aldus de woordvoerder van de NS. Ze worden nu verplaatst naar rangeerterreinen elders in de stad, zoals in de haven.

Het is de bedoeling dat de negen treinen die in het bezit zijn van de NS uiteindelijk terug gaan naar Italië. De Nederlandse spoorwegen heeft op 13 september in een brief geëist dat de treinen door fabrikant AnsaldoBreda worden teruggehaald.

Afbesteld

Op 3 juni van dit jaar maakten de Nederlandse Spoorwegen in navolging van hun Belgische collega’s bekend de treinen niet langer te gebruiken. De treinen vertoonden te veel defecten. “De technische gesteldheid van de V250-treinen en het ontbreken van zicht op oplossingen ons onvoldoende vertrouwen geeft in herstel van de treinen”, schreven de Spoorwegen in een brief.

Op dit moment loopt er een parlementaire enquête naar het Fyra-debacle. De NS en AnsaldoBreda zijn nog steeds verwikkeld in een juridische strijd.

Lees ook

NS bestelde toch Fyra-treinen ondanks problemen

Lees ook op Business Insider

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl