De internationale betaaldienst TransferWise was al één van de paradepaardjes van de Europese fintechsector. Woensdag verdubbelde het bedrijf zijn waarde naar 3,5 miljard dollar (3,1 miljard euro). Dat meldt de snelgroeiende onderneming op basis van een investering van 292 miljoen dollar (262 miljoen euro).

De kapitaalinjectie komt van diverse durfinvesteerders – waaronder Lead Edge Capital, Lone Pine Capital en Vitruvian Partners – en brengt het totaal aan investeringen in TransferWise op bijna 700 miljoen dollar, omgerekend 627 miljoen euro. Het bedrijf bestaat sinds 2011 en werd opgericht door twee Esten in Londen.

Volgens zakenkrant The Financial Times is TransferWise met de nieuwe kapitaalinjectie de meest waardevolle fintech-startup in Europa.

Consumenten kunnen via TransferWise goedkoper internationaal geld overmaken dan via een traditionele bank. Dus als je 1.000 euro naar een vriend in bijvoorbeeld Denemarken wil sturen, betaal je bij TransferWise minder voor die transactie dan bij je eigen bank.

TransferWise koppelt jouw overboeking aan een gewone, binnenlandse betaling in Denemarken waardoor het geld eigenlijk niet de grens over gaat. In totaal zijn er 49 munteenheden beschikbaar en 1600 combinaties. Gebruikers kunnen pak ‘m beet Bulgaarse lev omwisselen naar Maleisische ringgit.

Maar Transferwise doet meer dan overboekingen in vreemde valuta. In feite is TransferWise een softwarebedrijf dat aan financiële dienstverlening doet. Die breidt het ook steeds verder uit, recent onder meer met zakelijke rekeningen en een zogeheten 'borderless' account waarin je meerdere valuta kunt stallen. Deze rekening is nu aan te vragen in bijna alle landen van de wereld en sinds vorig jaar kunnen Europese klanten er een betaalkaart bij krijgen.

De fintechsector groeit hard en TransferWise is geen uitzondering. Het bedrijf verwerkt per maand naar eigen zeggen meer dan 4 miljard euro van 5 miljoen gebruikers. Toen mede-oprichter Taavet Hinrikus in 2015 een interview aan Business Insider gaf, was dat nog 700 miljoen euro per maand. Het personeelsbestand is van 350 mensen gegroeid naar 1.600.

EU verscherpt wetten rond grensoverschrijdende transacties

Het businessmodel van TransferWise trekt ook aandacht bij de Europese Commissie. Die verscherpte de richtlijnen over de kosten van valutatransacties. Het Europees Parlement nam die wetswijziging in februari aan met een overweldigende meerderheid.

Een deel van de nieuwe wetgeving treedt al in december in werking, andere verscherpte regels volgen in 2020 en 2021. Wie straks met een Nederlandse betaalpas in bijvoorbeeld Polen of Zweden iets afrekent, mag daarvoor geen extra kosten in rekening gebracht krijgen. Ook worden overboekingen en geld opnemen goedkoper.

"Dat de EU stappen ondernomen heeft om geniepige kosten bij valutatransacties aan te pakken, is een gigantische stap in de goede richting", zegt CEO van TransferWise Kristo Käärman in een persverklaring. "Na acht jaar staan we met TransferWise nog maar aan het begin. Het belangrijkste voor ons is dat we onze gebruikers heel veel geld besparen. Vandaag is dat meer dan 1 miljard euro per jaar, maar daar kunnen nog honderden miljarden bij."

Lees meer over fintechbedrijven: