Doe je ogen even dicht. Plots voel je een dode vis tegen je wang. Of ladinkjes ketchup en mosterd. Of iemand slaat bekkens tegen elkaar, vlak naast je oor. Je schreeuwt van walging en schrikt, je armen schieten omhoog om je hoofd te beschermen.

Dat is de hoofdmoot van de nieuwste reclame voor betaaldienst TransferWise: ‘Watch these people get hit by the unexpected’ en vervolgens aan het eind, de clou: ‘Send money abroad, without the shock’.

Geld overmaken van bijvoorbeeld euro’s naar ponden levert zo’n schok op, bedoelen ze bij TransferWise. Terwijl banken beweren een vast tarief te hanteren voor internationale valutatransacties, komen er allerlei verborgen kosten bij. Gevolg: er komt minder geld aan dan je opstuurde.

De Estse ondernemers Taavet Hinrikus en Kristo Käärman passen een foefje toe waardoor verborgen kosten worden vermeden. Business Insider sprak met  Hinrikus over TransferWise.

Bedrijf: TransferWise
Product: App en website waarmee je goedkoper geld kan overmaken in vreemde valuta
Wie? Taavet Hinrikus, mede-oprichter
Waar? Tallinn (Estland), hotspot voor startups

Wanneer liep je tegen het kostenprobleem bij het overmaken van valuta aan?

“Ik werkte voor Skype en werd vanuit Tallinn naar Londen gestuurd. Mijn loon werd nog steeds op mijn Estse rekening gestort, in Estse kroon [inmiddels betaalt Estland met de euro, KV]. Als ik daar in Londen gebruik van wilde maken, moest ik het overmaken naar een Britse rekening en verloor ik geld. Toen ik Kristo in Londen leerde kennen, bleek dat hij hetzelfde probleem had, maar omgekeerd.”

Wat was jullie oplossing?

“Ik stuurde geld van mijn Estse rekening naar de Estse rekening van Kristo, hij maakte ponden aan mij over van Britse bank naar Britse bank. Het was sneller én gratis. Al snel hadden we door: dit gaat ook werken op een veel grotere schaal. Want niet iedereen heeft een betrouwbare vriend in het land waar zijn geld naartoe moet.”

Als je via TransferWise 1.000 euro naar Groot-Brittannië stuurt, rekent het bedrijf af tegen een wisselkoers die veel gunstiger is dan wat banken gemiddeld doen. De besparing ligt -- als we TransferWise mogen geloven -- rond de 28 pond. Banken verdienen namelijk veel geld door bij valutaconversies voor klanten zelf een gunstigere wisselkoers te bedingen dan de klant krijgt.

Transferwise omzeilt het reguliere systeem van valutaconversie door mensen die geld in de tegengestelde richting sturen aan elkaar te 'koppelen'. Het bedrijf rekent een naar eigen zeggen zeer lage commissie.

Maandelijks vloeit er 700 miljoen euro door TransferWise-accounts. Het systeem accepteert nu 30 valuta en meer dan 400 ‘routes’, met de Australische dollar en Oekraïense hrivna als laatste toevoegingen. Op termijn wil TransferWise ook naar Rusland en China, de grootste landen die nog niet ondersteund worden.

Hinrikus en Käärman begonnen met z’n tweeën, maar intussen werken er meer dan 350 mensen voor TransferWise. De meesten hebben hun werkplek in het hippe hoofdkwartier in Tallinn maar er zijn ook kantoren in Londen, New York en Tampa, Florida. Vacatures zijn er constant en maand op maand groeit de startup met zo’n 15 tot 20 procent.

Hoe financieren jullie het bedrijf?

“We hebben een aantal durfinvesteerders achter ons staan, zoals Valar en Andreessen Horowitz. In totaal hebben we 91 miljoen dollar (81,8 miljoen euro) aan investeringen binnen. De oprichters van PayPal steunen ons en Richard Branson draagt daar ook aan bij.”

Branson! Hoe heb je dat klaargespeeld?

“Heel moeilijk is het eigenlijk niet. Mensen als Branson zijn op zoek naar investeringen in een heel snel groeiend bedrijf. Dat zijn er niet zoveel, zelfs op een wereldwijde schaal. We hebben hem ontmoet en het kostte niet bijzonder veel moeite om hem te overtuigen van ons potentieel.”

Hinrikus is een celebrity in Estland. Hij was de eerste werknemer van Skype en werkte er tot 2008 als directeur Strategie. Sindsdien heeft hij andere startups geholpen als adviseur en investeerder, onder meer Tweetdeck, OMGpop en Mapillary kunnen op zijn steun rekenen.

Maken jullie na vier jaar winst?

“Nee, maar dat is een bewuste keuze. Overigens: TransferWise is niet gratis. We vragen ongeveer 5 pond als je 1.000 pond wil versturen. We zouden daar winst mee kunnen maken, maar we kiezen ervoor om te investeren en om nieuwe takken van ons bedrijf op te zetten. Om nieuwe markten te betreden hebben we natuurlijk ook kapitaal nodig.”

Wat vinden de banken van TransferWise?

“We werken samen want we hebben hen nodig om de overboekingen snel te laten verlopen. Een aantal banken heeft de tarieven al verlaagd. En laat één ding duidelijk zijn: we dwingen niemand. Kijk eens naar het effect van Skype: 40 procent van het internationale belverkeer gaat nu via hen, maar er is nog steeds een alternatief. Onder druk is die 60 procent nu ook veel goedkoper geworden. Wij zijn ongeveer de Skype van de banken, op dit moment. Ons doel is om de wereld een tikkeltje eerlijker te maken.”