Transavia schrapt in juni nog eens zo’n 160 retourvluchten vanwege het vliegtuigtekort waarmee de maatschappij kampt. Dat staat gelijk aan bijna 5 procent van het totaal aan vluchten. En de problemen zijn daarna waarschijnlijk nog niet verholpen. In juli en augustus moet waarschijnlijk nog 2 procent van de vluchten worden geannuleerd.

De KLM-dochter heeft onder andere door de vertraagde komst van leasevliegtuigen en benodigde reparaties te weinig capaciteit. Daardoor moest Transavia al van duizenden reizigers de vlucht schrappen.

De maatschappij had al aangekondigd dinsdag alle passagiers en reisorganisaties te zullen informeren van wie volgende maand één of meerdere vluchten worden gewijzigd of geannuleerd. Het streven is om nog deze maand iedereen te informeren die in juli of augustus te maken krijgt met vluchtuitval.

Levering leasevliegtuigen voor Transavia vertraagd

Transavia komt nog vijf vliegtuigen tekort. De komst van drie leasetoestellen liep grote vertraging op. Daarnaast mist de KLM-dochter nog twee toestellen, één omdat het vliegtuig schade heeft opgelopen en gerepareerd moet worden. Ook is er nog een vliegtuig buiten gebruik voor onderhoud.

Waar mogelijk wil Transavia vluchten omboeken of zorgen voor een alternatief. Gedupeerde reizigers kunnen ook hun geld terugkrijgen. Transavia vervoert ook veel mensen die pakketreizen hebben geboekt bij reisorganisaties. In dat geval neemt je reisorganisatie contact met je op als er iets aan je reis verandert.

"We bouwen voor de zomer meer garantie in dat een vlucht gewoon wordt uitgevoerd. Passagiers en partners die bij ons boeken, moeten er vooral zeker van kunnen zijn dat ze de reis krijgen die ze met onze vliegmaatschappij willen maken", aldus topman Marcel de Nooijer van Transavia in een toelichting. "Dat we het vluchtschema nu aanpassen, zorgt dat er duidelijkheid is die iedereen wenst."

De reissector heeft last van de recente annuleringen van vluchten bij met name Transavia. Zowel de luchtvaartmaatschappij zelf als reisorganisatie Sunweb zagen dat vorige week al terug in een lager aantal boekingen. Prijsvrij Vakanties en D-Reizen merkten ook dat veel mensen "onrustig worden" door problemen bij Transavia en willen omboeken.

Door de problemen konden bijna honderd boekingen bij de twee reisbureaus, voor in totaal meer dan 250 mensen, helemaal niet meer doorgaan omdat er geen alternatieven beschikbaar waren.

LEES OOK: Piloten nemen soms extreem spectaculaire fenomenen waar: van rechthoekige ijsbergen tot orkanen en roze meren