Toyota verkoopt op jaarbasis ongeveer 25 keer zo veel auto’s als Tesla.

Toch doet Tesla het op de beurs de afgelopen maanden beter dan Toyota: de beurswaarde van Tesla kwam woensdag zelfs boven die van de Japanners uit.

Fans van Tesla wijzen op het innovatieve karakter van het bedrijf van Elon Musk.

De koersstijging van Tesla kan ook onderdeel zijn van een grote zeepbel die momenteel op de aandelenmarkt ontstaat.

Toyota, een van de winstgevendste automerken ter wereld verkocht vorig jaar 10,5 miljoen auto’s. De omzet van de Japanners kwam omgerekend uit op ruim 281 miljard dollar. De maker van elektrische auto’s Tesla was vorig jaar goed voor 24,6 miljard dollar aan omzet en verkocht 367.200 voertuigen.

Toch vinden beleggers Tesla inmiddels meer waard dan Toyota….

De aandelen van Tesla wonnen woensdag ruim 3,5 procent. Daarmee ging Tesla qua beurswaarde Toyota voorbij.

Lees ook op Business Insider

De beurswaarde van Tesla is momenteel bijna 207 miljard dollar. Toyota was 203 miljard dollar waard, woensdag bij het slot van de beurzen in Japan.

Tesla fans stuwen waarde aandeel omhoog

Tesla beleeft een stormachtig jaar op de beurs. Het aandeel is dit jaar al in waarde verdubbeld. Dat betekent dat aandeelhouders veel vertrouwen hebben in de toekomst van elektrisch rijden en in Tesla in het bijzonder.

In januari dit jaar ging Tesla qua beurswaarde Volkswagen al voorbij, destijds de nummer twee achter Toyota. Nu is het bedrijf van topman Elon Musk bijna twee keer meer waar dan de Duitse onderneming.

Onder kenners is er veel discussie of de beurswaarde van Tesla op enige realiteit berust. Fans van Tesla wijzen erop dat Tesla meer weg heeft van een techbedrijf dan een automaker en dat topman Elon Musk een bredere missie heeft: afscheid nemen van het tijdperk van fossiele brandstoffen.

Tesla maakt niet alleen elektrische auto’s, maar heeft ook een tak voor zonnepanelen en ontwikkelt eigen software voor autonoom rijdende auto’s.

Lees in dit verband ook: Waarom je Tesla niet moet vergelijken met de klassieke automakers

Aandelen zijn extreem duur: risico nieuwe beurscrash

Aan de andere kant valt op dat de opmars van het aandeel Tesla naadloos samenvalt met een zeer sterke opleving van de beurs sinds medio maart. Hierbij lopen techaandelen voorop.

Veel beurskenners zijn echter uiterst sceptisch over de houdbaarheid van de huidige beursrally, aangezien de waardering van aandelen zeer hoog is vergeleken met de verwachte winstontwikkeling.

Aandelenmarkten wuiven momenteel de risico’s die nog in het verschiet liggen wat betreft de coronacrisis weg. Dat is volgens sommige economen een opmaat tot een nieuwe beurscrash later dit jaar. Mocht dat inderdaad zo uitpakken, dan is de vraag uiteraard hoe het aandeel Tesla zich in die situatie houdt.

LEES OOK: Aandelenkoersen stijgen, bedrijfswinsten dalen: hier moet je op letten nu het moment van de waarheid nadert voor de beurs