• Toyota heeft een reeks nieuwe elektrische voertuigen gepresenteerd die het van plan is te bouwen. Daar zat ook een pickup truck bij.
  • Voor het eerst geeft de Japanse autofabrikant aan hoe de nieuwe elektrische truck eruit kan zien.
  • Elektrische auto’s zijn onderdeel van Toyota’s investering van omgerekend 62 miljard euro in groene voertuigen en duurzame technologie.
  • Lees ook: 1 op de 5 leaserijders wil door hogere bijtelling terug van elektrisch naar benzine

We weten al maanden dat Toyota van plan is om binnenkort een elektrische pickup truck op de markt te brengen. Dinsdag onthulde de Japanse autofabrikant een conceptversie.  

Tijdens een evenement waarbij Toyota de nieuwe wereldwijde strategie voor elektrische voertuigen toelichtte, onthulde het bedrijf meer dan een dozijn nieuwe auto’s. Weggestopt in de achterste hoek stond één van de interessantste conceptvoertuigen: de nog naamloze pickup truck. 

Dit is hem:

Toyota Pickup EV concept. Foto: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency
Toyota Pickup EV concept. Foto: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency

Toyota heeft nog geen details vrijgegeven over de pickup. We hebben dus geen idee wanneer hij komt, hoeveel hij gaat kosten en hoe groot hij daadwerkelijk is.

Het zou logisch zijn om een elektrische versie van de al bestaande Tundra te lanceren om te concurreren met andere pickup trucks op batterijen, zoals de Ford F-150 Lightning en Chevrolet Silverado EV. Maar deze pickup truck van Toyota lijkt kleiner en heeft meer een Tacoma-formaat. (Zowel de Tundra als de Tacoma worden door Toyota niet in Nederland verkocht.)

Dat zou ook een slimme zet kunnen zijn, want de Tacoma met benzinemotor presteert beter dan alle andere middelgrote pickups in de VS, terwijl de Tundra lang niet zo populair is als zijn rivalen uit Detroit. Op dit moment is er in Amerika maar één elektrische pickup te koop, dat is de middelgrote Rivian R1T, de eerste truck van het Californische automerk. 

Toyota's elektrische auto concepten. Foto: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency
Toyota's elektrische auto concepten. Foto: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency

Toyota lanceerde meer dan 20 jaar geleden de destijds aanbrekende Prius hybride, maar bleef achter met het omarmen van volledig elektrische voertuigen. De autofabrikant schermde met het argument dat hybrides de beste manier zijn om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen.

Het bedrijf lijkt de opgelopen achterstand bij volledig elektrische voertuigen meer dan goed te willen maken, en kwam dinsdag met 15 elektrische modellen en plannen om er nog eens 30 te introduceren voor 2030.

Toyota zei dat het omgerekend 62 miljard euro zou steken in elektrificatie. Ook gaat het van Lexus (de luxedivisie van het bedrijf) een merk maken dat alleen nog elektrische auto's op de markt brengt. 

De Japanse fabrikant onthulde veel op elkaar lijkende elektrische SUV's van verschillende afmetingen, maar ook een paar interessantere modellen.

Zo werd er een voorproefje gegeven van een elektrische off-road-SUV, die voorlopig de naam Compact Cruiser EV meekrijgt. Het lijkt op de spirituele opvolger van Toyota's FJ Cruiser. 

Toyota Compact Cruiser EV SUV concept. Foto: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency
Toyota Compact Cruiser EV SUV concept. Foto: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency

En Toyota toonde slanke, laag op de weg liggende sportwagens van zowel de Lexus als het Toyota-merk. Details zijn vooralsnog schaars, maar we zullen zeker meer te weten komen over al deze modellen naarmate de productie dichterbij komt.

Toyota Sports EV concept. Foto: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency
Toyota Sports EV concept. Foto: Noriaki Mitsuhashi/N-RAK Photo Agency

LEES OOK: De solid state-batterij is de oplossing voor alle problemen rondom elektrisch rijden, maar wanneer komt-ie op de markt?