• Toyota onthulde maandag zijn nieuwe elektrische SUV op de autobeurs van Shanghai.
  • De middelgrote gezinsauto heeft een U-vormig stuur en een zonnepanelensysteem.
  • De nieuwste auto van Toyota is een van de vijftien nieuwe elektrische modellen die het voor 2025 wil uitbrengen.

De nieuwste elektrische SUV van Toyota debuteerde afgelopen maandag op de autobeurs van Shanghai.

De Toyota bZ4X is het eerste elektrische voertuig in de bZ-reeks van emissievrije auto’s van de Japanse fabrikant. De term bZ staat daarbij voor ‘beyond Zero’, omdat de auto’s volgens Toyota verder gaan dan alleen uitstootvrij rijden.

Het is ook de eerste van vijftien geplande elektrische modellen die het bedrijf voor 2025 op de markt wil brengen, legt CTO Masahiko Maeda uit in een verklaring

Gedeelde innovatie tussen Toyota en Subaru

De Toyota bZ4X ziet er qua ontwerp uit als de RAV4, een model dat Toyota al sinds midden jaren negentig verkoopt. Maar de bZ4X is lager en heeft een bredere wielbasis.

De auto is de eerste die gebruikmaakt van het nieuwe elektrische e-TNGA-platform dat de fabrikant samen met concurrent Subaru heeft ontworpen. Ook Subaru zal op de korte termijn een eigen elektrische auto presenteren.

De nieuwe auto heeft verschillende nieuwe kenmerken, zoals een zonnepanelensysteem dat de nadelige gevolgen van koud weer op het bereik tegengaat. Eigenaren kunnen zo zonnecellen op het dak leggen, een voorziening die Toyota al levert bij de Prius plug-in hybride.

Een ander duidelijke verandering ten opzichte van eerdere modellen is het U-vormige stuur, ook te vinden in de Tesla Model S en Model X. In het dashboard van de Toyota bZ4X neemt een groot touchscreen ook een prominente plek in.

Lees ook op Business Insider

Toyata hoopt de auto binnenkort te lanceren in Japan en China. Het bedrijf mikt op de zomer van 2022 voor wereldwijde verkoop.

Interior concept design of bZ4X
Het interieur van de bZ4X. Foto: Toyota

Toyota maakte maandag nog niet bekend wat het bereik van de bZ4X op een volle batterij is. Vermoedelijk zal het overeenkomen met de concurrenten die op dit moment te vinden zijn op de markt, zoals de Ford Mustang Mach-E. Die heeft een bereik van meer dan 480 kilometer.

Ook is er nog geen prijs bekend voor de bZ4X, maar volgens CarandDriver.com zal de auto zo’n 33.000 euro gaan kosten. Een prijskaartje dat overeenkomt met de Toyota RAV4-hybride.

Lees meer over auto’s: