Ford Motor Co. kondigde maandag het vertrek aan van CEO Mark Fields en volgers van de autoindustrie noemen dat ‘een overname van binnenuit’.

De vervanger van Fields, James Hackett, is de baas van het bedrijfsonderdeel dat werkt aan zelfrijdende auto’s. Het bestuur van Ford met Bill Ford jr. als voorzitter zijn ontevreden met de prestaties van het bedrijf en willen meer zekerheid dat de investeringen in zelfrijdende auto’s, elektrische auto’s en ritdiensten resultaat opleveren.

“Dit lijkt in alles op een coup van een outsider, een overnamespecialist en het hoofd van de zelfrijdende auto’s”, schrijft analist Paul Moran van Northern Trust Capital Markets in een memo aan klanten. “Dit is een radicale stap.”

De aandelenkoersen van Ford zijn met bijna 40 procent gedaald sinds Fields drie jaar geleden aantrad op het hoogtepunt van het herstel van de Amerikaanse automarkt. Op dit moment dalen de Amerikaanse autoverkopen weer en volgen de winstmarges van Ford die van de grotere concurrent General Motors Co.

Na de gedaalde aandelenkoers is de marktwaarde van Ford 43 miljard dollar tegenover 49 miljard voor General Motors. Beide bedrijven moeten Tesla voor zich dulden met een marktwaarde van ongeveer 51 miljard dollar.

Dat contrast is een dramatisch signaal van hoe weinig vertrouwen investeerders erin hebben dat de gevestigde automakers de overgang kunnen maken naar de toekomst waar transport wordt verkocht per kilometer of per minuu.

"Het bestuur lijkt het vertrouwen te hebben verloren met de magere prijs van de aandelen", zegt Moran said. "Dat is de essentie van PeakCar - een cyclus van verzwakking en structurele bedreigingen op lange termijn. Hou deze markt goed in de gaten, want er komen meer drastische veranderingen aan."

Ford

Foto: bron Markets Insider