Frans van Houten vertrekt half oktober als topman van medisch-technologiebedrijf Philips, zo maakte de onderneming dinsdag bekend. Hij wordt opgevolgd door Roy Jakobs, die nu ook al bij het bedrijf werkt.

De nu 62-jarige Van Houten is bijna twaalf jaar de eindverantwoordelijke geweest bij Philips. Hij werd eind 2010 aangesteld als operationeel directeur en volgde in april 2011 Gerard Kleisterlee op.

In zijn periode aan het roer ging Philips zich steeds meer richten op medische technologie. Zo werd verlichtingstak Philips Lighting in 2016 als Signify op eigen benen gezet en werden de afdeling consumentenelektronica en de divisie die tv’s maakt verkocht.

Onder Van Houten kreeg Philips verder te maken met zaken als de uitloop van de kredietcrisis, de brexit, de handelsoorlog die de Amerikaanse president Trump ontketende tegen met name China en de coronacrisis.

De laatste jaren van zijn topmanschap werden getekend door het schandaal rond de slaapapneu-apparaten van Philips, die mogelijk gezondheidsproblemen opleverden. Jakobs is nu nog de eindverantwoordelijke voor de terugroepactie met deze apparaten.

Jakobs heeft een Nederlands-Duitse achtergrond en werkt sinds 2010 bij Philips. Daarvoor werkte hij onder meer bij Shell en Reed Elsevier.

Bij Philips was Jakobs onder meer Chief Marketing Officer bij de inmiddels verkochte lichttak van Philips en werkte hij in het Midden-Oosten en China voor het zorgtechbedrijf.

Sinds 2018 maakt Jakobs deel uit van de raad van bestuur van Philips.

LEES OOK: Philips verwacht tragere omzetgroei in de tweede helft van 2022