Medisch technologiebedrijf Philips heeft minder verkocht in het tweede kwartaal. De onderneming had veel last van de lockdowns in China, maar ook van leveringsproblemen van onderdelen en materialen.

Door die tegenwind wordt Philips ook negatiever over heel dit jaar. De vergelijkbare omzet neemt tot 3 procent toe, verwacht het bedrijf. Eerder was dat tussen de 3 en 5 procent.

In China daalde de vergelijkbare omzet van Philips met haast een derde door de coronalockdowns in dat land. Ook kwamen er minder nieuwe opdrachten binnen. Daarnaast kon Philips in enkele fabrieken twee maanden niet produceren en hadden ook toeleveranciers last van de strenge maatregelen tegen het coronavirus.

Het aandeel Philips ging maandag bijna 10 procent omlaag op de Amsterdamse beurs na publicatie van de kwartaalcijfers.

Philips heeft nog steeds last van toeleveringsproblemen

De omzet van Philips daalde op vergelijkbare basis, dus alleen kijkend naar bedrijfsonderdelen die een jaar geleden ook deel uitmaakten van het concern, dan ook met 7 procent. Die kwam uit op een kleine 4,2 miljard euro. Dat leidde ook tot een verlies van 20 miljoen euro in het kwartaal. Wel steeg het aantal nieuwe opdrachten die Philips binnenhaalde licht.

Topman Frans van Houten zegt dat Philips diverse maatregelen heeft genomen om te zorgen dat de leveringsketen weerbaarder wordt. Ook zegt hij dat Philips de prijzen aanpast aan de hogere materiaalkosten die het bedrijf zelf moet betalen, en dat Philips aan de productiviteit werkt.

Het kantelpunt voor de leveringsproblemen is nabij, aldus Van Houten. "In China verwachten we de groei weer te hervatten en volgend jaar zullen de problemen in de leveringsketen wegebben", zegt de topman. "Dan kunnen we weer groeien, want we zitten op een heel groot orderboek." Daarbij blijft er onzekerheid over de economie. "Die wordt wat zwakker, dat is een risico", weet Van Houten. "Het verbeterproject voor onze winstgevendheid gaat mogelijk wat langer duren."

Verder laat Philips weten al 3 miljoen vervangende slaapapneuapparaten of reparatiekits voor die machines te hebben gemaakt. In totaal moet het bedrijf zo'n 5,5 miljoen slaapapneuapparaten vervangen. Het isolerende schuim in die apparaten kon losraken en gezondheidsproblemen veroorzaken bij gebruikers.

LEES OOK: Zomerrally op de beurs stuit op technische weerstand: dit moet er gebeuren om aandelen verder te laten stijgen