De Amsterdamse topkok Ron Blaauw, bekend van kookprogramma’s Topchef en Junior MasterChef, sluit twee van zijn restaurants omdat hij niet genoeg goed personeel kan vinden om ze open te houden.

Dat vertelt Blaauw aan het horecatijdschrift MissetHoreca.

De twee gelegenheden die sluiten zijn Ron Gastrobar ‘Paris’, om de hoek bij het Leidseplein in Amsterdam en The Fat Dog, een hotdogrestaurant.

Tegenover de website licht Blaauw het als volgt toe: “Ron Gastrobar Paris bracht ons niet wat ik er op deze locatie van verwachtte. In januari  zijn we daarom al goed gaan nadenken. Wat willen we? Wat kunnen we? Personeel is echt het grootste struikelblok om verder te groeien. Ik heb een bepaalde kwaliteit voor ogen en die kon ik niet meer handhaven.”

Ron Blaauw noemt zichzelf ‘culinair ondernemer’ en heeft met de Ron Gastrobar (niet te verwarren met ‘Ron Gastrobar Paris’) één Michelinster. Tussen 2011 en 2013 had hij een luxueuzer restaurant op diezelfde locatie met twee sterren.

Zelf personeel opleiden

Het is niet de eerste keer dat Blaauw klaagt over een personeelstekort in Amsterdam. Binnen de hoofdstad pleit hij zelfs voor een halt op nieuw te openen restaurants, aangezien de druk volgens hem te groot is.

"Er werken een heleboel goede mensen bij me, maar niet iedereen kan een zaak leiden. We zijn begonnen met onze eigen colleges en dat gaat goed, maar ook hier kunnen we niet in een paar maanden mensen klaarstomen die leidinggeven aan een zaak of een keuken."

Drie andere gastrobars blijven wel open: de Ron Gastrobar (met de ster, niet ver van het Vondelpark), Gastrobar Oriental (Amsterdam) en de Gastrobar Indonesia (Ouderkerk aan de Amstel). Blaauw beheert ook Nacarat dat gevestigd is op de bovenste verdieping van warenhuis Hudson's Bay aan het Rokin.

 

Overigens sluit Blaauw niet uit dat 'Paris' ooit ergens terugkeert, mits hij geschikte mensen kan vinden. "Met Paris zijn er plannen om te verhuizen, maar veel concreter kan ik daar nog niet over zijn. Er zijn hotelconcepten die Paris wel onder hun dak willen. Maar ik wil eerst het personeelsplaatje rond hebben. En als we opnieuw gaan starten, dan kleiner."

Wat betreft The Fat Dog was personeel niet per se het probleem. Uitbreiden kon ook daar echter niet, stelt Blaauw. "We hebben het leuk gehad, maar hotdogs alleen zijn in mijn ogen niet genoeg. Ik wil uitbreiden met frietjes, met luxere snacks. Misschien mijn spare ribs erbij. Maar in het pand van The Fat Dog mag ik niet frituren. Er zijn nauwelijks zitplaatsen dus een lastige locatie in de winter."