De krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds nijpender, stellen brancheclub MKB-Nederland en vacaturesite Indeed in een analyse die maandag is verschenen.

Voor het midden-en kleinbedrijf zijn er diverse functies waar extra schaarste heerst. Daaronder vallen onder meer beveiligingsmonteurs en kraamverzorgers. Vacatures voor die functies staan in de helft van de gevallen meer dan twee maanden open.

Ook in de it en de bouw is er een groot tekort: naar lassers, metselaars, zonnepanelenmonteurs en tegelzetters wordt lang gezocht, maar ook naar web developers en programmeurs.

Sander Poos, Managing Director van Indeed Benelux, denkt dat de krapte voor grote problemen bij ondernemers zal zorgen: “Het is moeilijker om geschikte werknemers te vinden en ook voor het mkb zien we dat vacatures relatief langer open blijven staan.”

Hieronder het overzicht van de 20 banen waar het heel lastig is om geschikt personeel voor te vinden:

Directeur Leendert-Jan Visser van MKB-Nederland zegt hierover: “Een kwart van de ondernemers heeft al productieproblemen als gevolg [van de krappe arbeidsmarkt]. Het belemmert ondernemers niet alleen in de groei van hun bedrijf, het leidt er zelfs toe dat ze nee moeten verkopen aan hun klanten. En dat is het laatste dat je als ondernemer wil.”

Hoewel het probleem lastig op te lossen is, willen Indeed en MKB-Nederland wel een poging doen. Samen willen ze ondernemers meer informatie gaan verschaffen over hoe ze de juiste medewerkers kunnen vinden en hoe ze goed vindbaar kunnen zijn voor werkzoekenden.

Lees meer over de arbeidsmarkt: