Mememunten op cryptomarkten maken dit jaar jaar gigantische waardestijgingen en -dalingen door, als gevolg van hypes op sociale media. De cryptomarkt fungeert hierbij als een nieuw soort casino.

Wie een vrij willekeurige gok doet, kan zijn inleg volledig kwijtraken, zoals beleggers merkten die eind oktober in de frauduleuze cryptomunt Squid Game stapten. Maar je kunt ook onverwachts miljonair worden.

Een 35-jarige ex-magazijnchef van een supermarkt die begin dit jaar een investering omgerekend 7.000 euro in de cryptomunt shiba inu coin deed, is dankzij de verbluffende waardestijging van deze ludieke cryptovaluta miljonair.

Rob, afkomstig uit Noord-Engeland, vertelt aan het Amerikaanse blad Fortune dat hij in cryptovaluta dook om zijn jaarsalaris van omgerekend bijna 60.000 euro aan te vullen. Hij wilde graag een beter leven voor zijn partner en hun zoon.

Toevallig stuitte Rob op de shiba inu coin, een ludieke cryptomunt die in augustus 2020 werd gelanceerd. En na het lezen van de 28 pagina's tellende whitepaper van de munt was hij enthousiast.

"Nadat ik dat gelezen had, was ik om", vertelt Rob, die zijn achternaam niet bekend wil maken, aan Fortune. "Ik geloofde de woorden gewoon."

Hij besloot toen om omgerekend zo'n 7.000 euro te investeren in shiba inu en hoopte dat die gok een waardestijging met een factor drie of vier zou opleveren.

Waardestijging shiba inu coin

De astronomische waardestijging van de de shiba inu coin in 2021 zorgde ervoor dat de inleg van Rob veel meer waard werd dan hij aanvankelijk voor mogelijk achtte.

"Ik heb een vrij arme achtergrond. Ik had er nooit over kunnen fantaseren om zoveel geld te hebben," zegt Rob tegen Fortune. Hij voegt eraan toe dat hij een tijd lang elk uur zijn rekening controleerde om er zeker van te zijn dat de winst niet verdween. "Maar het was niet weg. Het was geen droom."

Tussentijds verkocht Rob voor omgerekend zo'n 450.000 euro aan shiba inu-munten. Dat bedrag zette hij op een bankrekening, waarna hij ook stopte met werken.

Een verdere koersstijging van de mememunt leverde Rob een vermogen op van omgerekend bijna 1 miljoen euro, blijkt uit documenten die Fortune inzag.

Duidelijk is dat Rob enorm veel geluk heeft gehad. Toevallige winnaars op de cryptomarkt duiken ook vaker op in de media dan verliezers, die doorgaans minder happig zijn om breed uit te meten hoe ze hun spaargeld hebben vergokt.

Shiba inu coin: geloof in mememunt

De shiba inu coin, een op het Ethereum-platform gebaseerd alternatief voor ludieke cryptomunt dogecoin, werd sinds de start van dit jaar zo'n 600.000 keer zoveel waard en is momenteel in marktwaarde de nummer 11, aldus gegevens van Coinmarketcap.

Toch valt het nog te bezien of mememunten, die vaak gedreven worden door grappen en sociale media, een blijvertje zijn. Experts vermoeden dat veel van dit soort cryptomunten uiteindelijk zullen imploderen.

Maar volgens Rob en andere aanhangers van de shiba inu coin die Insider sprak, kan shiba inu wel degelijk concrete gebruiksmogelijkheden ontwikkelen. "Ik ben emotioneel gehecht, wat best gevaarlijk kan zijn in de cryptowereld", zegt hij tegen Fortune. "Maar we geloven sterk dat er meer te bereiken valt met shiba."

[activecampaign form=28]

Meer over Shiba Inu lezen? Check deze artikelen: