Ruim twee maanden geleden voorspelde topman Henk Jan Beltman van Tony’s Chocolonely dat zijn bedrijf “zwaar verlies” zou maken. Maar het lijkt erop dat de duurzame chocolademaker toch nog winst heeft gemaakt – een heel klein beetje. Dat schrijft RTL Z.

Donderdagmiddag presenteert Tony’s de jaarcijfers over het afgelopen boekjaar, dat tot eind september 2019 liep. Het vorige boekjaar behaalde het bedrijf nog een winst van 2,5 miljoen euro op een omzet van 55 miljoen euro, maar dit jaar verwachtte Beltman dat dat heel anders zou uitpakken.

Hij zei in september dat op negatieve cijfers rekende, vooral door forse investeringen in het buitenland. Zelf tilde hij daar niet te zwaar aan. “Uiteindelijk maak ik wel de impact. Ik preek wel echt voor eigen parochie. Ik ben heel erg op impact gestuurd. De bank zou willen dat ik me iets meer financieel liet aansturen”, zei hij toen tegen RTL Z.

Ommekeer voor Tony’s Chocolonely

Maar drie weken geleden toonde hij zich tijdens het MKB Ondernemerscongres plotseling een stuk hoopvoller. Beltman zei dat hij toch nog een kleine winst heeft geboekt en dat zijn uitspraak in september een vergissing zou zijn geweest. “Dat was een foutje”, zei hij op het evenement in Den Bosch. “We hebben wél winst gemaakt het afgelopen jaar. We hebben nog heel hard een eindsprint ingezet na de uitzending van RTL Z eerder.”

Door die eindsprint zou Beltman een kleine winst van 2.600 euro in de boeken kunnen zetten.

Hoe kan de financiële situatie van het bedrijf in slechts een paar weken tijd zo gekanteld zijn? Daar is Beltman duidelijk over: dat is te danken aan Sinterklaas.

"Wij hebben uiteindelijk nog zwaar ingezet op extra verkopen van chocoladeletter-repen", zegt hij. "Daarmee is een hogere omzet geboekt." Ook heeft hij fors in de kosten gesneden. "We hebben scherp gekeken naar waar we de kosten moesten alloceren, naar wat we moesten doen, en wanneer." Als het bedrijf niet in de kosten had gesneden, zou het alsnog 1,5 miljoen euro verlies hebben geleden.

Lees meer over chocolade: