De Britten krijg je niet gek. Naar verluidt staat het Britse leger klaar om voedsel, medicijnen en brandstof te leveren, mocht het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten zonder dat er een overeenkomst is gesloten.

Als de Britse civiele autoriteiten in moeilijkheden komen, dan springt het Britse leger bij met helikopters en trucks om voedsel en goederen te distribueren, zo meldt de Britse krant The Sunday Times.

De noodplannen liggen klaar voor geval dat het VK de EU in maart verlaat zonder dat een overeenkomst gesloten is. Het Britse ministerie van Defensie heeft weliswaar nog geen formeel hulpverzoek gekregen, maar meldde dat er “een blauwdruk is om civiele autoriteiten te helpen” die alleen maar “afgestoft” hoeft te worden wanneer de tijd daarvoor rijp is.

De afgelopen maanden maakten verschillende Britse media al gewag van verschillende doemscenario’s in geval van een no-deal Brexit. Het VK verlaat de EU op 29 maart 2019, toch zitten de onderhandelingen met de EU muurvast.

Naar verluidt zijn overheidsfunctionarissen al begonnen met het maken van noodplannen voor de haven van Dover – de Britse haven die het dichtste bij Frankrijk ligt.

Gevreesd wordt dat supermarkten en ziekenhuizen binnen enkele dagen zonder voedsel of medicijnen komen te zitten. Brexit-secretaris Dominic Raab beloofde eerder deze week ervoor te zullen zorgen dat de voedselvoorraden "adequaat" zullen blijven.

Minister van Volksgezondheid Matt Hancock liet afgelopen week weten dat de regering voorbereidingen treft om medicijnen en bloedvoorraden te hamsteren in geval van een no-deal.

Een anonieme minister vertelde aan The Sunday Times dat "er heel veel civiele noodplannen gemaakt worden voor het geval van een no-deal. Dat is geen bangmakerij, dat is gewoon de realiteit."

Een no-deal Brexit zou de Britse pond ernstig kunnen verzakken en "waarschijnlijk volgend jaar tot een procentpunt minder groei kunnen leiden" aldus Vicky Redwood, macro-econoom bij Capital Economics.