• Niet iedereen is in de wieg gelegd voor smalltalk die handig van pas komt bij netwerkevenementen.
  • Sociaal wetenschapper Ty Tashiro bereidt zich mentaal voor, voordat hij naar evenementen of sociale bijeenkomsten gaat.
  • Hij maakt er ook een punt van om doortastend te zijn en op feestjes onbekenden aan te spreken.
  • Lees ook: 8 trucs die je kunt gebruiken als je over salaris onderhandelt

Hoe hard je ook je best doet, we raken allemaal weleens verstrikt in een ongemakkelijke sociale situatie. En volgens onderzoek is daar helemaal niets mis mee, er zouden zelfs voordelen mee verbonden zijn. 

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het uiten van gevoelens van ongemakkelijkheid een “gevoel van sociale harmonie” met anderen kan creëren. Maar voor iedereen die z’n sociale interacties soepeler wil laten verlopen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Ty Tashiro, een sociaal wetenschapper en de schrijver van ‘Awkward: The Science of Why We’re Socially Awkward and Why That’s Awesome’, deelt in een aflevering van de podcast ‘How to talk to people’ zijn tips om je minder awkward te voelen in sociale situaties.

Bereid je mentaal voor op de bijeenkomst

Voordat hij naar een evenement of een sociale bijeenkomst gaat, geeft Tashiro zichzelf een peptalk. “Ik noem het mijn mentale voorbereiding en ik zeg: ‘Hé, je kent niemand; daar ben je nerveus over. En dat is oké. Je bent er eerder in geslaagd een succes te maken van dit soort situaties, dus je kunt het”, zegt hij in de podcast. 

Hij analyseert de verschillende aspecten van een sociale situatie door zichzelf de volgende vragen te stellen: "Wat is het doel in deze bijeenkomst? Wat zijn je verwachtingen? En hoe kan je je het beste opstellen om sociaal op je gemak te zijn?"

Wees doortastend

Het duurt langer voor sociaal terughoudende mensen om de dynamiek van een nieuwe sociale situatie te doorgronden, aldus Tashiro. Wat betekent dat het ook langer kan duren voordat ze zich op hun gemak voelen. Zijn oplossing is om doortastend te zijn.

"Benader mensen. Als je net een ongemakkelijke situatie hebt gehad waarin je met iemand stond te praten en ze bij je zijn weggelopen, benader dan een groep en zeg: 'Hé, ik ben Ty. Ik ben nieuw hier. Vinden jullie het erg als ik me bij jullie aansluit? Dat klinkt misschien ongemakkelijk, maar ik merk altijd dat mensen daar heel ontvankelijk voor zijn."

Tashiro gelooft dat de toenemende hoeveelheid interacties die we op onze telefoons hebben, van sociale media tot datingapps, ons onhandiger maken in echte sociale situaties. "Veel van de sociale signalen waar mensen al duizenden jaren op vertrouwen, zijn online afwezig", schrijft hij in zijn boek.

"Ik raad je daarom aan eropuit te trekken om mensen te ontmoeten. Zelfs als je met vrienden naar een feestje bent gekomen, probeer dan eens met mensen te praten die je nog niet kent", zegt Tashiro in de podcast.

LEES OOK: Zo zorg je ervoor dat je tijdens een werkdag aan je bureau genoeg beweegt om daarna goed te kunnen fitnesssen