Tiny houses lijken de ultieme minimalistische utopie. En hoewel veel tinyhousebewoners de levensstijl omarmen, moet je wel de nodige uitdagingen overwinnen.

Tiny houses hebben hun voordelen: ze zijn zowel milieu- als budgetvriendelijk. Maar het leven in zulke krappe ruimtes kan bijzondere en onverwachte problemen met zich meebrengen, zoals ingewikkelde bestemmingsplannen, het onderhouden van composttoiletten en het feit dat je huis heel snel een rommel is. Om er maar een paar te noemen.

Niet iedereen kan iets met een tiny house, ze zijn dan ook niet voor iedereen geschikt. Overweeg je een tinyhousebewoner te worden? Denk dan nog even goed na of het écht iets voor je is.

Hoe ziet de alledaagse realiteit in de tiny house eruit ten opzichte van de perceptie? Wij keken binnen bij een aantal Amerikaanse tinyhousebewoners.


Klein wonen gaat terug tot in de 18e eeuw, maar de afgelopen jaren beleeft het idee een ongekende revival.

Foto: ppa/Shutterstock

Bron: Curbed


In 2013 opende het Caravan Tiny House Hotel zijn deuren in Portland, Oregon. Het jaar erop verschijnen de eerste realityprogramma's op televisie: Tiny House Nation en Tiny House Hunter.

Foto: Lowphoto/Shutterstock

Bron: Curbed


De afgelopen jaren komen Amerikaanse wetgevers bewoners van tiny houses steeds meer tegemoet met eenvoudigere regels en de regulering van het fenomeen.

Foto: ppa/Shutterstock

Bron: Curbed


Tiny homes hebben veel pro's: ze zijn milieuvriendelijk, je kunt overal wonen en je spaart veel geld uit.

Foto: Nicolás Boullosa/Flickr

Maar als zich dan problemen voordoen in die kleine ruimte, dan is die ruimte ook heel erg klein, en het probleem wordt sterk vergroot. Zo kregen de bloggers achter 'Wife Me and Tea' binnen twee weken te maken met een lekke airco en een kapotte wc-ventilator. Stressvol, zo tekenen ze op in hun blog.

Foto: Nicolás Boullosa/Flickr

Voor sommigen is het gewoon een kwestie van betaalbaarheid.

Foto: Michaela Klenkova/Shutterstock

"Zo van hierbinnenuit, vinden wij small helemaal niet zo beautiful", schrijft tinyhousebewoner Gene Tempest in The New York Times. "Net als de zwijgende meerderheid uit de lagere middenklasse in dure steden wonen we in een tiny house omdat we geen echt huis kunnen betalen."

Foto: Paul VanDerWerf/Flickr

Bron: The New York Times


Sommige tinyhousebewoners kopen hun huisje kant-en-klaar, weer anderen ontwerpen en bouwen - of laten dat doen - het huis zelf. Enerzijds is dit maatwerk heel prettig, aan de andere kant levert het weer een compleet nieuwe set aan uitdagingen op.

Foto: Nicolás Boullosa/Flickr

Toen Jenna haar tiny house bouwde, had ze niet de beschikking over veel middelen. "Het meeste van mijn plannen en bouwen was een kwestie van trial and error", zegt ze tegen Business Insider.

Foto: Guillaume Dutilh

Het was het haar uiteindelijk waard omdat ze schuldenvrij is. Dit schrijft ze toe aan de lage kosten van klein wonen.

Foto: Guillaume Dutilh

Ze vindt het prettig te kunnen verkassen zodra het haar uitkomt. "Financiële vrijheid, mobiliteit en huiseigenaar zijn (zonder schulden) op mijn 20ste zijn slechts enkele voordelen die ik geniet als tinyhousebewoner", zegt ze.

Foto: Guillaume Dutilh

Lekker verhuizen alles goed en wel, maar menig bestemmingsplan gooit roet in het eten. Soms is het bewonen van een tiny house zelfs illegaal. Ook wanneer je land koopt en daar een tiny house op zet, bestaat de mogelijkheid dat je de wet overtreedt.

Foto: Nicolás Boullosa/Flickr

Tim en Sam van Tiffany the Tiny Home kochten hun huis in plaats van het te bouwen. "Onze voorbereiding bestond eruit ons mentaal voor te bereiden op klein wonen", zeggen ze tegen Business Insider.

Foto: Tiffany The Tiny Home

Binnen 90 dagen slaagden ze erin het leeuwendeel van hun bezittingen van de hand te doen. "Het was niet heel moeilijk", zeggen ze. "En we wisten dat we zo'n 75 procent van de ruimte waarin we destijds leefden niet gebruikten."

Foto: Tiffany The Tiny Home

Dat betekende echter ook dat ze afscheid moesten nemen van spullen met sentimentele waarde. "We verzamelen beiden souvenirs wanneer we op reis zijn en dat moesten we opgeven", zeggen ze.

Foto: Tiffany The Tiny Home

"We hebben genoeg ruimte voor de spullen die ons echt dierbaar zijn, maar we hebben met verschillende tastbare herinneringen definitief afgerekend", aldus Tim en Sam.

Foto: Tiffany The Tiny Home

"We sloten een compromis en sturen onszelf nu briefkaarten wanneer we op reis zijn. Die passen in een klein album op de plank." Zo kunnen ze toch dierbare reisherinneringen blijven koesteren.

Foto: Tiffany the Tiny Home

Vorig jaar verhuisden ze Tiffany voor het eerst naar een andere locatie en dat vergde best wat werk. Ze moesten Tiffany van de blokken halen en water, stroom en riolering afsluiten.

Foto: Tiffany the Tiny Home

Onverwachte verrassing: de afvoer van het toilet moest omgeleid worden, anders zou de buis over het wegdek slepen tijdens het transport.

Foto: Tiffany the Tiny Home

En natuurlijk moest elk beweeglijke object stevig vastgezet worden.

Foto: Tiffany the Tiny Home

Een andere uitdaging waar ze regelmatig mee te maken hebben is tijd voor zichzelf claimen. "Wonen in een tiny house betekent dat je veel tijd buiten doorbrengt. We houden van elkaar, maar iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig om te ontspannen en op te laden."

Foto: Tiffany the Tiny Home

Dat betekent dat ze soms creatief met die tijd moeten omgaan. Er is echter een voordeel: doordat de tijd voor jezelf beperkt is, wordt-ie automatisch ook waardevoller.

Foto: Tiffany the Tiny Home

Jenna weet nog enkele uitdagingen op te noemen: "Ik krijg niet vaak gasten, maar áls ik ze krijg, moet ik schipperen om enig comfort te creëren."

Foto: Guillaume Dutilh

Een ander voorbeeld is een kleine kledingkast. "Er waren verschillende gelegenheden waarbij ik de kleine kast en het kleine aanbod vervloekte", schrijft ze in een blog.

Foto: Guillaume Dutilh

"Ik werd een zomer op verschillende bruiloften uitgenodigd en elke bruiloft werd ik in exact dezelfde kleding gefotografeerd. Dat is gênant. Ik voelde me amodieus en arm, terwijl ik geen van beide ben."

Foto: Tiny House Giant Journey

De omvang van haar tiny house wordt ook bepaald door het gewicht - wat weer bepaald wordt door de grootte van de assen. "Ik kan me geen marmeren aanrecht of betegelde badkamer permitteren", schrijft ze. "Ik moet aan het gewicht denken bij elk object dat ik naar binnen breng. Als ik een keuze moet maken tussen twee dingen, dan kies ik meestal op basis van gewicht."

Foto: Guillaume Dutilh

Het schoonhouden van een tiny house gaat gemakkelijk en snel...

Foto: Guillaume Dutilh

...maar het wordt ook wel weer heel snel vies. "Ik kan mijn huis van een steriele ziekenhuiskamer in slechts luttele seconden omtoveren tot een weerzinwekkende vuilnisbelt", schrijft Jenna. "Een kom cornflakes die valt en het hele huis is een ruïne. Als ik gewassen heb en regent buiten, moet ik alles binnen hangen... totale chaos. De hond komt binnen met modderpoten... game over."

Foto: Guillaume Dutilh

"Het voelt alsof ik continu aan het opruimen ben en dat vind ik verschrikkelijk," zegt Jenna.

Foto: Guillaume Dutilh

Een loft staat best wel cool, maar het opmaken van het bed is dat echt niet. "Ik weet wel zeker dat ik een Olympische medaille verdien voor het opmaken van mijn bed in zo'n kleine ruimte", zegt Jenna.

Foto: Guillaume Dutilh

Ook moeilijk in een kleine ruimte: het voorkomen van luchtjes. Zowel lekkere als vieze. "Een enkele geurkaars kan een overdonderend effect hebben", zegt Jenna. "Het raam openen helpt iets, maar sommige geuren zoals verbrande toast of een kampvuur gaat in de gordijnen, lakens en kleding zitten. Lang ook."

Foto: Guillaume Dutilh

En hoewel een tiny house weinig ruimte biedt om rommel te maken, is het ook zaak heel georganiseerd te worden.

Foto: Nicolás Boullosa/Flickr

Objecten met een 'gewone' grootte zijn in een tiny house al snel 'larger than life'. "Een doodgewoon object als een wasmand wordt een ware huistiran", schrijft Tempest. "In een groter huis kan je dit perfecte en functionele ding kwijt in een kast of strijkkamer. Hier niet."

Foto: Nicolás Boullosa/Flickr

Bron: The New York Times


Volgens Tempest verslijten spullen sneller in het tiny house dan in haar eerdere woning en heeft haar tiny house een armoedige uitstraling. "Alles in ons huisje is vaker gebruikt."

Foto: Nicolás Boullosa/Flickr

Bron: The New York Times


Een tiny house betekent ook: nooit een volle keuken - een mini-ijskast en een gebrek aan aanrechtruimte kan problematisch zijn als je van koken houdt. "Ik zie tiny houses met mini-koelkastjes en een tweepitsgastoestel zonder oven", zegt Justin. "En dan denk ik: wat kook jij in vredesnaam?"

Foto: Nicolás Boullosa/Flickr

Je kachel ziet er dan zo uit.

Foto: Guillaume Dutilh

Omdat de keuken zo klein is, koken Tim en Sam meestal om beurten. Wat ze heel prettig vinden. "Het vergt veel effciëntie. Je maakt schoon terwijl je kookt", zegt Sam. "Je leert één stuk voedsel per keer te bereiden. Wel vinden we de grill heel fijn omdat het zo snel gaat en we dan ook buiten kunnen koken."

Foto: Tiffany the Tiny Home

De badkamer is ook vaak een geval apart. De meeste tiny houses hebben een composttoilet. Wel milieuvriendelijk, maar je moet ze regelmatig legen. Jenna schrijft in haar blog dat het gênant kan zijn om gasten uit te leggen hoe dat werkt.

Foto: Guillaume Dutilh

"Misschien wel het grootste nadeel van dit alternatieve leven is dat mensen denken dat je radicaal bent. En dat alleen maar omdat je niet meedoet met wat zij 'normaal' vinden", zegt Jenna.

Foto: Guillaume Dutilh

Tim en Sam zijn er van overtuigd de juiste keuze te hebben gemaakt. Wonen in een tiny house heeft hun gezondheid en financiën verbeterd. Ze ervaren minder stress en zijn met twee jaar van hun hypotheek af.

Foto: Tiffany The Tiny Home

"We zijn vrij van overtolligheden en kunnen focussen op ons innerlijk. We leiden nu een bewuster en bevredigender leven met financiële onafhankelijkheid", zeggen ze.

Foto: Tiffany the Tiny Home

Lees meer over tiny houses: