• Het Slowaakse bedrijf Ecocapsule heeft een soort caravan-ei ontworpen waarmee je even van de radar kan verdwijnen.
  • Het huisje heet Space, heeft een vloeroppervlak van ruim 6 vierkante meter en kost minimaal 48 duizend euro.
  • Met zonnepanelen en een minimalistisch design biedt Space een kantoorruimte, een gastenverblijf of gewoon wat extra bergruimte.

In een tiny house wonen kan in een geijkt model, scheepscontainer of ‘orb’. Tot het aanbod behoort ook deze microwoning die doet denken aan een caravan of ruimtecapsule.

Space van Ecocapsule is behoorlijk luxe uitgevoerd en ziet eruit als een gigantisch ei. Een “aantrekkelijk design”, zo beschrijft het Slowaakse bedrijf hun nieuwste product. 

In 2018 presenteerde Ecocapsule, met het hoofdkwartier in hoofdstad Bratislava, de eerste uitvoering van dit kleine huis dat gebruikmaakt van zonne- en windenergie. 

Ecocapsule_ Houseboat

Foto: De eerste versie van het caravan-ei van Ecocapsule. Bron: Ecocapsule

In mei kondigde Ecocapsule een nieuwere en kleinere uitvoering aan van het ‘ei’: Space, met een oppervlakte 6 vierkante meter. Deze versie kost iets minder dan het origineel: 48 duizend euro (of meer afhankelijk van de extra functionaliteiten of afwerking die de koper kiest). 

“We hebben Space betaalbaarder gemaakt voor een breder publiek en comfortabeler in het gebruik”, vertelt Design Director en CEO Tomáš Žáček tegen Business Insider.

SPACE by Ecocapsule + Ecocapsule ORIGINAL

Lees ook op Business Insider

Foto: Ecocapsule Space. Bron: Ecocapsule

Een van de verbeteringen van Space, die het interessanter maakt om aan te schaffen voor het grote publiek, is de mogelijkheid om het huisje aan te sluiten op het elektriciteitsnet.

De microwoning beschikt net als eerdere uitvoeringen over zonnepanelen, zodat de capsule ook op afgelegen plekken zelfvoorzienend is.

De buitenkant is gemaakt van geïsoleerd glasvezel op staal en kan in elke kleur geleverd worden.

SPACE by Ecocapsule interior

Foto: Ecocapsule Space. Bron: Ecocapsule

Het interieur van de Space is met opzet minimalistisch zodat die naar smaak kan worden ingericht.

De standaarduitvoering komt met een gelamineerde vloer en een multiplex muurkast. Als je een Space koopt, bepaal je zelf hoe die wand wordt afgewerkt.

Ondanks het kleine formaat kunnen er twee mensen in de microwoning slapen en verblijven. Ecocapsule biedt een assortiment aan meubelen aan, die je bij aanschaf van een Space kunt toevoegen.  

SPACE by Ecocapsule interior1

Foto: Ecocapsule Space. Bron: Ecocapsule

De Space kan gebruikt worden voor ieder doeleinde. Zelf raadt Ecocapsule het gebruik als een thuiskantoor of gastenverblijf aan. Maar denk ook aan een yogastudio, meditatieruimte, hobbykamer of bergruimte.

Volgens het Slowaakse bedrijf zou de Space ook een corona-alternatief kunnen zijn voor een hotelkamer of vakantieresort. 

SPACE by Ecocapsule4

Foto: Ecocapsule Space. Bron: Ecocapsule

De microwoning van 4,5 bij 2 meter is een kleine 2,4 meter hoog. De Space weegt 1.360 kilogram, minder dan een gemiddelde nieuwe auto.

Het luxe verblijf heeft zonnepanelen en batterijen die ook extern kunnen worden opgeladen. De energie wordt gebruikt voor de ledlichten, het smarthomesysteem en de sensoren.

De slimme technologie in de ruimte is aan te sturen via een app. Je kunt zelfs een databundel afsluiten voor de woning. Kopers kunnen airco en verwarming toevoegen, afhankelijk van het gebruik.  

Twee jaar na de lancering van de originele Ecocapsule zijn de microwoningen overal ter wereld te vinden. Het Slowaakse bedrijf hoopt dat de nieuwe Space spoedig op eenzelfde manier in gebruik wordt genomen.

Lees meer over tiny houses: