• Het architectenbureau Cloud Architects in New York heeft een lichtbol als inspiratie genomen voor een tiny house van 48 vierkante meter verdeeld over twee verdiepingen.
  • Het bolvormige onderkomen wordt in beperkte oplage gefabriceerd en zal later dit jaar wereldwijd beschikbaar zijn voor verkoop.
  • Dankzij de ronde vormen is de ruimte binnen gemaximaliseerd. Ook zijn de gebogen muren praktisch bij sneeuw en regen.

Tiny houses zijn er in alle soorten en maten en ongewone designs, van scheepscontainer tot ei, maar een ‘orb’ als huis is vooralsnog een zeldzame verschijning. 

Een orb is een lichtbol die op foto’s kan verschijnen doordat de flits op stof- water- of luchtdeeltjes weerkaatst. Meer alternatieve verklaringen zijn dat het ronde licht de energie is van een overleden persoon of dier, of van Moeder Aarde. 

Wat het ook is, dankzij Cloud Architects in New York kun je nu in een ‘orb’ wonen. Hun bolvormige huis dat in beperkte oplage wordt gemaakt, gaat volgend jaar in de verkoop en kan naar iedere uithoek van de wereld worden verscheept. De ontwerpers hebben de woning zo gemaakt dat die in een standaard scheepscontainer past. 

Het Double Ring House, zoals de architecten het onderkomen hebben gedoopt, is wat groter dan wat gangbaar is voor tiny houses. Het heeft een diameter van zo’n 8 meter en ongeveer 48 vierkante meter aan woonruimte, dat is inclusief de loft op de tweede verdieping. 

De oprichters van Cloud Architects, Ostap Rudakevych and Masayuki Sono, zijn verantwoordelijk voor meer innovatieve en ongewone ontwerpen.

In hun portfolio vind je designs als de Hydrolander, een concept voor een ruimteschip, House 02, een woning die in een heuvel is gebouwd alsof die al deels door de natuur is overwoekerd, en de Mars Ice Home, een concept voor een opblaasbare habitat voor op Mars dat in samenwerking met NASA is gecreëerd.  

Anders dan bovenstaande voorbeelden, is het Double Ring House een stuk bereikbaarder voor gewone stervelingen. De orb-woning is straks voor iedereen te koop zolang de voorraad strekt. Neem hier alvast een kijkje. 

Lees ook op Business Insider


Het huis heet Double Ring vanwege de twee ramen die een groot deel van het exterieur van de woning beslaan. 

Foto: Double Ring House. Bron: Ostap Rudakevych

De ontwerpers wilden het huis geschikt maken voor bijna elke locatie. Daarom hebben ze hun methode voor onderzoek naar blootstelling aan zonlicht, klimaat, topografie en uitzicht aangepast. 

Foto: Double Ring House. Bron: Ostap Rudakevych

Op zoek naar welk ontwerp het meest flexibel zou zijn, probeerden de architecten verschillende vormen voordat ze tot een orb kwamen. 

Foto: Double Ring House. Bron: Ostap Rudakevych

Het uiteindelijke product heeft het voordeel dat het kan roteren voor de beste oriëntatie op een bepaalde locatie, zonder dat de circulaire footprint wijzigt.

 
Foto: Double Ring House. Bron: Ostap Rudakevych

De bolvorm maximaliseert ook de ruimte binnenin en de gebogen wanden maken dat het groter voelt. 

Foto: Double Ring House. Bron: Ostap Rudakevych

Het huisje is geschikt voor elk klimaat en de gebogen muren zorgen er aan de buitenkant voor dat sneeuw en regen worden afgevoerd. Eventueel kunnen isolatiepanelen worden toegevoegd. 

Foto: Double Ring House. Bron: Ostap Rudakevych

De Double Ring Houses worden geleverd met alle vaste onderdelen, zoals elektriciteit, sanitair en afwerkingen. 

Foto: Double Ring House. Bron: Ostap Rudakevych

Als het tiny house later dit jaar in de verkoop gaat, kunnen klanten een borg betalen en wat standaard informatie geven over de locatie, voordat ze hun nieuwe huis ontvangen. 

Foto: Double Ring House. Bron: Ostap Rudakevych

Lees meer over tiny houses: