Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
4:10

Ik ben niet zo sterk in het naleven van goede voornemens. Mijn gebruikelijke aanpak is om in grote lijnen te bedenken wat ik ergens in het komende jaar zou willen doen. Vervolgens stel ik het uit tot later. Hoewel ik sommige dingen wel doe, heb ik vaak het gevoel dat ik veel dingen mis.

Dat kan ook anders. Tim Ferriss, de auteur van ‘The 4-Hour Workweek’, staat bekend om zijn hacks op het gebied van time management en productiviteit. In een recente aflevering van zijn podcast besprak hij zijn alternatief voor het vaststellen van goede voornemens voor het nieuwe jaar. 

Hij noemt het een “terugblik op het afgelopen jaar”. Het proces bestaat uit vijf stappen waarmee je eigenlijk pro-actief bezig bent met het maken van plannen. Ferriss zei dat hij er tien jaar geleden mee begon, na het overlijden van de dochter van een goede vriend.

Ik nam de proef op de som. 

Terugblikken aan de hand van 5 stappen

Pak je agenda van het afgelopen jaar erbij en neem hem door. Maak een lijst van dingen die je elke maand als het positiefst en het negatiefst hebt ervaren. Ferris zegt dat dit tussen een half uur en een uur zou moeten duren.

Het eerste deel van het jaar bracht ik door in een lockdown. Daardoor hield ik niet duidelijk bij wat ik buiten het werk om deed. Toch lukte het me om een ruw idee van mijn doorsnee week te krijgen. Ook realiseerde ik me aan welke dingen ik door corona niet toekwam.

Vervolgens past Ferriss de 80/20-regel toe. Hierbij identificeert hij de top 20 procent van dingen waar hij het gelukkigst of het meest tevreden van werd. Dit zal voor elke persoon anders zijn.

Behalve tijd doorbrengen met vrienden en op vakantie gaan, waren de positieve dingen voor mij de keren dat ik het gevoel had dat ik iets bereikte of mezelf uitdaagde. Ik veranderde van baan en begon eindelijk contactlenzen te dragen. In het begin van het jaar heb ik een aantal live, zij het virtuele, evenementen voorgezeten. 

Pas dezelfde 80/20-regel toe op de negatieve dingen. Voor mij waren dit de momenten waarop ik 'ja' zei tegen iets om het het maar gewoon te doen, terwijl ik er eigenlijk op tegen was. Of momenten waarop ik gestrest werd omdat ik ongeorganiseerd was of het gevoel had dat ik dingen miste. 

Plan alvast zoveel mogelijk van de positieve dingen voor het komende jaar in. Hiermee zorg je ervoor dat ze niet alleen in je agenda staan, maar dat je er ook tijd voor hebt gereserveerd. "Het is in mijn ervaring pas echt als het gepland is", zei Ferriss in de podcast. 

Ik heb al wat vakanties gepland met vrienden. Ook heb ik me ingeschreven voor een een halve marathon in april en ben ik begonnen met het organiseren van wat evenementen voor later in het jaar.

Maak vervolgens een niet-doen-lijstje met de top negatieve punten en hang het ergens zichtbaar op. Dit zijn de dingen die je gaat proberen te vermijden gedurende het komende jaar. 

Voor mij is dit met name een geheugensteuntje dat het prima is om soms 'nee' te zeggen. Ook moet het voorkomen dat ik het gevoel krijg dat ik constant aan het werk moet zijn.

"Het is niet genoeg om alleen het negatieve te verwijderen", zei Ferriss in de podcast. "Dat creëert een leegte die zal worden gevuld door allerlei ruis. Andere mensen zullen je schema voor je bepalen." De auteur raadt aan om proactief te zijn en dingen in je agenda te zetten.

Het systeem werkt, maar het is niet perfect

Tot nu toe werkt het. Zo wil ik me al maanden inschrijven voor een halve marathon, maar stelde ik het steeds uit. Nu staat het in mijn agenda.

Maar of dit gaat werken voor een heel jaar... ik kan me voorstellen dat het makkelijk is om de draad kwijt te raken als je niet gedisciplineerd te werk gaat. Ook zijn er een aantal dingen die ik nu al zou willen inplannen, maar wat gewoon nog niet kan. Ik denk dat het systeem effectiever zal zijn over een kortere periode, zoals vier of zes maanden.

Toch is het een begin en werkt het beter dan mijn gebruikelijke aanpak.

Over een jaar zal moeten blijken hoe goed ik het heb gedaan. In een agenda schrijven is één ding, maar me aan die plannen houden is iets heel anders.

LEES OOK: 3 redenen waarom goede voornemens vaak op niets uitlopen – en wat je beter kunt doen