De paus heeft een brief gestuurd aan de ernstige ziek Tijn Kolsteren uit Hapert, die 2,5 miljoen euro ophaalde met zijn nagellakactie voor Serious Request.

Daarin schrijft de paus dat hij de zegen heeft uitgesproken over het jongetje. Ook heeft paus Franciscus een borstkruis opgestuurd en een foto van hemzelf.

Tijn lijdt aan terminale hersenstamkanker (DIPG), een zeldzame ziekte die jaarlijks in Nederland bij vijftien tot twintig kinderen wordt vastgesteld. De jongen heeft vermoedelijk nog hooguit een jaar te leven en had met zijn ouders besloten zich in te zetten voor de inzamelingsactie van Serious Request van NPO 3FM vanuit Breda.

Wie geld doneerde kon zijn of haar nagels door Tijn of anderen laten lakken onder het motto Lak Aan. Heel Nederland volgde dat voorbeeld.

Nijmeegse jezuïet

De post uit Vaticaanstad is het resultaat van een initiatief van de Nijmeegse jezuïet Johan Flapper. Deze geestelijke raakte zo onder de indruk van de actie van Tijn dat hij de paus een brief stuurde om aandacht te vragen voor het jongetje.

"Tijn heeft zich ingezet voor andere kinderen zodat zij ouder mogen worden dan hij. Dat heeft heeft me gegrepen", zegt Flapper.

De brief en de foto zijn nu nog bij Flapper. Hij wil de post zo snel mogelijk bij Tijn krijgen, maar "het is me nog niet gelukt in contact te komen met de familie".

Onderscheiding Rode Kruis

Eerder deze maand kreeg Tijn een hoge onderscheiding van het Rode Kruis, het Kruis van Verdienste. Tijn kreeg de onderscheiding uit handen van Rode Kruis-directeur Gijs de Vries in de studio van 3FM.

"Met het opgehaalde geld kunnen niet alleen heel veel kinderen worden geholpen, zijn actie heeft Nederland ook dichter bij elkaar gebracht", aldus De Vries, die de actie een "een hoopvol verhaal" noemde.

Tijn is nu weer onder behandeling en krijgt een chemokuur. Een begeleider die namens hem sprak liet tijdens de 3FM-uitzending weten dat "het redelijk goed" met Tijn gaat en dat de situatie op dit moment "enigszins stabiel is".