Premium content ophalen

Aandelenmarkten haperen door een vervelende combinatie van factoren.

De vraag is of sprake is van een beperkte terugval of een serieuze waarschuwing voor de beurs.

Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem ontleden wat er onderliggend gebeurt op sectorniveau.

ANALYSE – Aandelenmarkten kwamen deze week niet lekker uit de startblokken en dat na een al tegenvallende week ervoor. Er zijn grofweg drie factoren die de markt onder druk zetten.

Om te beginnen steken de zorgen over de Delta-variant van het coronavirus over de hele wereld de kop op. Dat raakt vooral bedrijven die het meest gebaat zijn bij een heropening van de economie. Denk hierbij aan de ondernemingen uit de reissector, maar ook cyclische bedrijven die sterk afhankelijk zijn van economisch groeiherstel.

Dan zijn er de ontwikkelingen rond de olieprijs. De OPEC en haar bondgenoten kondigden afgelopen weekend alsnog aan de verwachte gecoördineerde verhogingen van de olietoevoer te zullen doorvoeren in augustus. We gingen er vanuit dat er sowieso een akkoord zou komen, maar evengoed reageerde de markt met een prijsdaling van ongeveer 7 procent voor een vat ruwe olie. In een al zwakke beursomgeving waarin de inflatiebeleving aan het afnemen is, had dit direct weer zijn weerslag op de energiesector.

Premium content ophalen