Oliekartel OPEC en bondgenoten gaan binnenkort meer olie uit de grond pompen dan nu het geval is.

De zogeheten OPEC+, waartoe ook Rusland en Kazachstan worden gerekend, zal vanaf augustus iedere maand de olieproductie met 400.000 vaten per dag verhogen.

Het besluit is een reactie op het economisch herstel van de coronacrisis, waardoor de vraag naar olie sterk is gestegen en de prijzen naar de hoogste niveaus in jaren zijn geklommen.

Oliekartel OPEC en bondgenoten gaan binnenkort meer olie uit de grond pompen dan nu het geval is. Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een oplossing gevonden voor hun geschil, waardoor een langverwacht akkoord binnen handbereik ligt.

De zogeheten OPEC+, waartoe ook Rusland en Kazachstan worden gerekend, zal vanaf augustus iedere maand de olieproductie met 400.000 vaten per dag verhogen.

De geleidelijke verhogingen gaan door totdat alle productiecapaciteit die wegens de coronacrisis was stilgelegd weer wordt benut, zo maakt het verbond bekend in een verklaring.

Het akkoord staat de Verenigde Arabische Emiraten, Irak en Koeweit toe om vanaf mei volgend jaar hogere productiequota te hanteren dan aanvankelijk de bedoeling was.

Coronacrisis hielp de vraag naar olie om zeep

Een jaar geleden stortte de oliemarkt nog in door de coronacrisis. Wegens reisbeperkingen was er veel minder vraag naar de grondstof voor benzine, kerosine en diesel. Ook de industrie had minder behoefte aan olie.

Daarop spraken de OPEC en Rusland, overigens na hoog oplopende meningsverschillen, af om drastisch te snijden in de hoeveelheid olie die ze zouden produceren.

Maar de olieprijzen liepen de afgelopen maanden hard op, omdat met het economisch herstel de vraag naar brandstoffen ook weer toeneemt. Het aanbod bleef beperkt doordat veel oliebedrijven nog niet zo ver waren met het verhogen van hun productiecapaciteit.

Lees ook: Olieprijs kan naar $100 per vat, verwachten grote oliebedrijven en kenners nu economisch herstel doorzet

Dat was ook te merken aan de pomp. In Nederland bereikten de prijzen voor diesel en benzine aan de pomp recordhoogtes, meldde consumentenorganisatie UnitedConsumers in juni.

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) waarschuwde eerder deze week nog dat de prijzen van brandstoffen zoals benzine nog sterker konden gaan stijgen door de krapte op de oliemarkt. Volgens het IEA was dit tevens een mogelijke bedreiging voor het economisch herstel.

LEES OOK: Koper neemt de rol van olie over en stijgt tegen 2025 tot $15.000 dollar per ton vanwege de cruciale rol in de energietransitie, denkt Goldman Sachs