Thuiswerken blijft voorlopig de norm in coronatijd. Vakbond FNV vindt dat werkgevers daarvoor compensatie moeten bieden.

Budgetinstituut Nibud becijferde dat thuiswerken een werknemer 2 euro per dag kost.

Uit een studie van PwC blijkt dat werknemers die met de auto reizen in de praktijk ook kosten besparen, omdat een deel van de werkgevers de reiskostenvergoeding doorbetaalt.

Werkgevers moeten hun werknemers gaan compenseren voor de extra kosten die ze maken wanneer ze thuiswerken. Dat vindt vakbond FNV, die met werkgevers wil onderhandelen over een thuiswerkregeling.

Volgens de vakbond zou uit onderzoek onder ruim 9400 leden blijken dat meer dan 80 procent van de ondervraagden zo’n regeling ziet zitten.

In een thuiswerkregeling horen volgens FNV naast een vergoeding ook facilitering in materiaal en het recht op thuiswerken te worden vastgelegd. Ook worden daarin afspraken gemaakt over het recht om juist wel op kantoor te werken.

Twee van de drie thuiswerkers gaven aan prettig te kunnen thuiswerken. Bijna driekwart van de ondervraagden wil in de toekomst graag afwisselend thuis en op kantoor werken.

Lees ook: 6 manieren om je psychologisch voor te bereiden om voor langere tijd thuis te werken

Als voordeel van thuiswerken noemde ruim 70 procent het ontbreken van reistijd. Ook betere concentratie en een hogere productiviteit werden door bijna 40 procent van de ondervraagden genoemd.

Het meest genoemde nadeel van thuiswerken, door twee op de drie aangegeven, is het gebrek aan collega's en sociale interactie. Ook vindt 40 procent van de ondervraagden het nadelig dat ze minder bewegen. Bij een kwart lopen werk en privé te veel door elkaar.

Kostenbesparing werkgever door thuiswerken

Werkgevers besparen op kosten wanneer werknemers niet op kantoor komen. Zo hoeven ze minder uit te geven aan reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten en elektriciteit.

FNV noemt ook een studie van adviesbureau PwC waarin een jaarlijkse besparing van bijna 1,7 miljard euro wordt genoemd voor werkgevers, als werknemers 1 dag per week thuiswerken. Hierbij is uitgegaan van 4,5 miljoen thuiswerkers.

PwC neemt dan besparingen op de reiskostenvergoedingen, schoonmaakkosten, kantoorhuur en elektriciteit mee.

Dag thuiswerken kost €2, maar werknemers bespaart fors op reiskosten

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) becijferde eerder dat het een werknemer gemiddeld 2 euro per dag kost om thuis te werken.

Het gaat dan om uitgaven aan extra verbruik van elektriciteit, water en gas. Maar het Nibud rekende ook kopjes koffie, wc-papier en de afschrijving op het bureau en stoel mee.

Kitty Jong, vicevoorzitter van FNV, vindt dat het hard nodig is dat er nieuwe afspraken worden gemaakt. "Het kan niet zo zijn dat de kosten die de werkgever uitspaart nu deels voor de rekening van de werknemer komen."

Vraag is wel hoe de kosten en baten van thuiswerken per saldo uitpakken voor werknemers. Volgens de studie van PwC boeken werknemers die normaal gesproken met de auto reizen namelijk per saldo een forse kostenbesparing, omdat de reiskosten vaak lager uitvallen.

PwC neemt hierbij wel aan dat ongeveer helft van de werkgevers in de huidige situatie de vaste kilometervergoeding voor woon-werkverkeer doorbetaalt, blijkt uit navraag van Business Insider. Op het moment dat werkgevers de maximale kilometervergoeding van 19 cent per kilometer massaal schrappen, valt het netto voordeel voor werknemers weg of in ieder geval fors lager uit.

LEES OOK: Dit is een tiny house van minder dan €10.000 dat je als een IKEA-pakket zelf in elkaar mag zetten