Bezorgservice Thuisbezorgd.nl expandeert fors in Duitsland met een verse zak geld van investeerders.

Takeaway.com, het moederbedrijf van maaltijddienst Thuisbezorgd.nl, heeft 103 miljoen dollar opgehaald bij investeerders. Omgerekend gaat het om 73 miljoen euro. Daarmee is meteen een grote slag geslagen: de overname van de Duitse concurrent Lieferando.

Dat heeft Takeaway.com donderdag bekendgemaakt.

Prime Ventures, die al aandeelhouder was van het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl stopt nog eens 30 miljoen euro in het bedrijf; de Australische investeringsmaatschappij Macquarie Capital én de oprichters van Lieferando zijn de andere financiers.

Het opgehaalde geld is voor een onbekend deel gebruikt om de Duitse concurrent Lieferando over te nemen. Takeaway was zelf al onder de naam Lieferservice actief in Duitsland, maar de twee bedrijven gaan nu samen verder. Gebundeld zijn ze nu een van de grootste spelers in Duitsland, aldus Takeaway.

Thuisbezorgd claimt leiderschap op Europees vasteland

Volgens het bedrijf is het nu de grootste thuisbezorgservice van continentaal Europa. De sterkste positie heeft het bedrijf in Nederland, met Thuisbezorgd.nl; 95 procent van de orders komt uit Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk.

Thuisbezorgd.nl is opgericht door ondernemer Jitse Groen. Hij is nog steeds directeur van het bedrijf. Hij ging in 2012 in zee met Prime Ventures en haalde toen 13 miljoen euro op, in ruil voor een minderheidsaandeel van Prime Ventures. Hoe de nieuwe verhoudingen tussen de aandeelhouders zijn, is niet bekend, maar duidelijk is wel dat naast Groen en Prime nu ook Macquarie en de Lieferando-oprichters aandeelhouder zijn.

Takeaway neemt het op tegen internationale grootmachten als Just-Eat. Dat nam eind vorig jaar de Franse marktleider over.

Buiten Europa proberen de befaamde Duitse broers Samwer het concept uit in opkomende landen.