• Waar werk je prettiger: thuis of op kantoor? Waar de één zweert bij de disciplinerende werken van de kantooromgeving, vindt de ander de kantoortuin juist een plek waar afleiding op de loer ligt.
  • Tekstschrijver Jennifer Still is helemaal overgestapt op thuiswerken. Hieronder betoogt ze waarom ze veel productiever is geworden buiten de kantooromgeving.

Mijn carrière is vrij divers te noemen. Ik heb door de jaren heen banen gehad in verschillende branches en verschillende soorten kantoren.

Maar of het nu een administratief kantoor was of een winkel, één ding bleef wel constant: een baas met een oplettend oog die me in de gaten houdt. Niks mis mee, iedereen heeft toch een baas? Ik had in elk geval altijd het idee dat ik productief genoeg was.

Pas toen ik ongeveer een decennium geleden thuis ging werken, kwam ik erachter hoe weinig ik voor elkaar kreeg in een traditionele werkomgeving. Ik ben nu productiever dan ooit en ik vermoed dat het aan de volgende productiviteitstips ligt:


1. ’s Ochtends ga ik eerst sporten

Foto: Shutterstock

Een work-out voordat ik ga slapen werkte al nooit voor mij. In plaats van dat ik tot rust kwam, stuiterde ik ’s avonds door de kamer.

Nu geef ik dus de voorkeur aan vroege sportmomenten. Elke ochtend vroeg zit ik in de sportschool voor wat krachttraining. Daarna ga ik naar huis voor een douche, koffie en het begin van m'n werkdag.

Door te bewegen, vertel ik mijn brein om wakker te worden. Ook zonder cardio-oefeningen of gewichtheffen kun je dit effect bij jezelf opwekken: een wandeling met de hond in een stevige pas kan wonderen doen.


2. Ik sta minstens een keer per uur op van achter m'n scherm

Foto: May_Chanikran/Shutterstock

Tal van wearables en fitnesshorloges geven een melding wanneer je te lang op een stoel hebt gezeten. Mijn Apple Watch vertelt me elk uur dat ik eventjes op moet staan, maar je kunt ook een alarm instellen op je telefoon met hetzelfde idee.

Laat je scherm even voor wat het is en loop een kort rondje. Je hoeft niet meteen te gaan joggen, als je maar even weg bent van je werk. Dit is niet alleen goed voor je lijf, maar ook voor je hersenen.

Concentratie kan leiden tot een soort 'mist' die zich vormt in je hoofd, waardoor je trager reageert en niet soepel denkt. Een kort moment weg van het scherm helpt voor mij altijd om deze mist te klaren. Als ik weer plaatsneem, voel ik me zelfs opgefrist en klaar om verder te gaan.

Bonustip: drink iets meer zodat je regelmatig naar de wc moet en dus automatisch pauze neemt. En laat je telefoon lekker op je bureau liggen.


3. Alle sociale media gaan op slot tijdens drukke periodes

Foto: Wachiwit/Shutterstock

Sociale media slokken al genoeg van mijn vrije tijd op. Ik heb dus geen zin dat deze apps ook mijn werkuren verstoren.

Je kunt natuurlijk best even het internet op om pauze te nemen van je werk, maar ik beperk mezelf altijd tot nuttige zaken zoals een recept opzoeken voor later of het lezen van nieuws. Als ik Twitter of Facebook open, weet ik dat ik waardevolle tijd verspil.

Dit lijkt lastig om vol te houden, maar als je het een paar weken probeert, zul je er al snel achter komen dat ons gebruik van sociale media - vooral de apps - pure gewenning is. Je kunt er dus ook aan wennen dat je ze veel minder gebruikt.

Ironisch genoeg zijn er natuurlijk apps om je weg te houden bij de andere apps. Ik kan de Chrome-extensie StayFocused aanraden om doelloos gesurf en geklik te voorkomen.


4. Ik bepaald zelf mijn werktijden

Foto: Andrey_Popov/Shutterstock

Deze tip is afhankelijk van de vrijheid die je hebt in je werk en andere factoren zoals het beleid van je werkgever. De standaard werkdag van 9 tot 17 is niet ideaal voor iedereen. Sterker nog, voor velen van ons is het veel prettiger als we zelf onze ritmes bepalen.

Zeker als je aan projecten werkt die niet zozeer afhankelijk zijn van een bepaalde werktijd, kun je overwegen om zelf je werktijden in te delen.

Misschien ben je een ochtendmens die graag voor dag en dauw van start gaat. Of anderzijds werk je misschien lekkerder als nachtuil in de late uren. Ik ben zeker de laatstgenoemde en gelukkig vindt mijn baas dat tot dusver niet erg. Mits mijn werk voor die dag gedaan is, uiteraard.


5. Werk vooruit in plaats van in te halen

Foto: Strelka Institute/Flickr/Attribution License

Als ik aan het einde van mijn lijstje voor die dag kom, ga ik niet onderuitgezakt op de bank naar de televisie kijken. Nee, ik kijk eens wat er verder die week nog moet gebeuren en probeer de werklast terug te brengen door een beetje vooruit te werken. Zo heb ik meer speling mocht er de volgende dagen iets tussendoor komen.

Dit is natuurlijk niet mogelijk voor alle banen, maar als het voor jou kan, raad ik het aan. Vooruitwerken is vele malen beter dan later in de stress schieten omdat je werk moet inhalen.

Lees meer: