Voor blinden en slechtzienden is het vaak een uitdaging om door de stad te lopen. Industrieel ontwerper Thijs te Velde wil daar iets aan doen met zijn ‘positieve blindenstok’.

De TU Delft-student presenteert zijn afstudeerproject deze week op de Dutch Design Week in Eindhoven. Te Velde heeft de blindenstok ontwikkeld samen met Koninklijke Visio, een expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen.

Zijn idee? Een handvat dat het stressniveau meet. Door die gegevens te koppelen aan locatiedata kun je zien welke plekken in de stad slechtzienden als stressvol ervaren of zelfs vermijden. Daar kunnen stadsplanners vervolgens mee aan de slag.

In het handvat is een optische hartslagsensor verwerkt, eenzelfde als die in smartwatches als de Apple Watch. Een ander sensor meet de elektrische weerstand van de huid, net als in een leugendetector. Hoe meer stress je ervaart, hoe meer je zweet. En dat kun je meten door te kijken hoe goed de huid elektriciteit geleidt.

Positive white cane

Te Velde heeft zelf vier dagen met zijn blindenstok door Leiden en Delft gelopen met een verduisterende bril op. Hij ontdekte dat de stad niet is ingericht voor slechtzienden en dat had grote invloed op zijn stemming. Hij zag zo op tegen naar buiten gaan dat hij elke dag met tegenzin uit bed kwam.

Positief was de aanspraak die hij had met blinden en slechtzienden. "Ze knoopten vaak een praatje aan om ervaringen uit te wisselen", zegt Te Velde. "Dan moest ik uitleggen dat ik niet echt slechtziend ben, maar met een project bezig was. Daar voelde ik me wel een beetje schuldig over."

Te Velde is anderhalve maand geleden afgestudeerd aan de TU Delft. Zijn interactieve blindenstok is voorlopig niet te koop. Hij wil samen met Koninklijke Visio en andere instanties kijken of er meer tests met zijn vinding gedaan kunnen worden. Zo hoopt hij de situatie voor slechtzienden in steden in kaart te brengen en meer begrip te kweken.

Lees meer: