De Europese Unie denkt dat Theresa May haar harde standpunt inzake de Brexit zal afzwakken en akkoord gaat met een zachte Brexit. Dus dat het Verenigd Koninkrijk binnen de Europese interne markt en de douane-unie blijft. Althans, dat suggereert de Brexit-coördinator van het Europese parlement Guy Verhofstadt.

Verhofstadt sprak privé met enkele Britse parlementsleden. Hij zei te geloven dat het VK zich ook na een Brexit zal houden aan de Europese regels die gelden voor handel, douanegerelateerde zaken en juridische kwesties.

Binnen deze variant op de Brexit – die in Brussel bekendstaat als ‘Noorwegen plus plus’ – behoudt het VK toegang tot de interne Europese markt en blijft het bij de douane-unie. Het betekent echter ook dat het Verenigd Koninkrijk niet zelfstandig handelsverdragen met landen buiten de EU kan afsluiten.

De rechters van het Europese Vrijhandelsassociatie (EFTA) zullen toezicht houden op naleving hiervan door de Britten. Het EFTA handelt de juridische zaken af van landen die aan de EU gelieerd zijn via de Europese Vrijhandelsassociatie., waaronder Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Verhofstadt zal in zijn hoedanigheid van Brexit-vertegenwoordiger van het europarlement deze week voor zowel het Lagerhuis als de Brexit-commissies van het Britse parlement verschijnen. Ook zal hij dineren met minister David Davis voor Brexit-zaken.

Nauwe relatie met de Europese Unie

Verhofstadt zal zijn reis ook gebruiken om Britse parlementsleden te informeren over de zogeheten "Noorwegen plus plus-optie". Zowel in Brussel als in Westminster houdt men er rekening mee dat de relatie tussen het VK en de EU na de Brexit veel nauwer zal zijn dan aanvankelijk werd verwacht.

Een bron dichtbij Verhofstadt vertelde het volgende tegen Business Insider: "We hopen op een zo nauw mogelijke relatie, gegeven de 'rode lijnen' die de Britten hebben uitgestippeld."

De opmerking is in lijn met wat de Europese Brexit-onderhandelaar Michel Barnier eerder aangaf tijdens een ontmoeting met Britse parlementariërs. Toen zei Barnier dat het mogelijk was dat het VK binnen zowel de Europese Economische Ruimte als binnen de douane-unie blijft na een Brexit.

Verhofstadt deed zijn voorspelling in bijzijn van een gemêleerd gezelschap van Britse parlementariërs in Brussel. Uit Verhofstadts uitlatingen blijkt dat Brussel serieus denkt dat premier Theresa May haar harde standpunt zal verlaten, om de impasse omtrent de Ierse grens te doorbreken.

De Britse premier heeft voorgesteld dat het Verenigd Koninkrijk tijdelijk als geheel binnen de douane-unie blijft, mochten besprekingen met de EU omtrent een open Brits-Ierse grens mislukken. De EU heeft May echter gewaarschuwd dat dit niet mogelijk is als tijdelijke optie.