Theresa May wordt ervan beschuldigd een “onacceptabel” compromis te hebben gesloten met de Europese Unie nu er berichten zijn dat Europese rechters het laatste woord zullen hebben over belangrijke delen van de toekomstige relatie tussen Groot-Brittannië en de EU na de Brexit.

Volgens The Times heeft de Britse regering ingestemd met het Europese Hof van Justitie als scheidsrechter bij juridische problemen rond de Brexitrekening van bijna 45 miljard euro en de 3,8 miljoen EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen.

Dat betekent dat het hoogste gerechtshof van de EU, dat in Luxemburg zetelt, ook als de Brexit helemaal is afgerond, nog altijd het laatste woord heeft over toekomstige geschillen die samenhangen met twee kernonderdelen van de scheiding.

In de conceptovereenkomst staat dat bestuurders van beide zijden”op elk moment gezamenlijk kunnen besluiten een geschil voor het Hof van Justitie te brengen voor een oordeel”, zelfs als Britse rechters daar tegen zijn.

Elke EU-lidstaat levert één rechter aan het Europese Hof van Justitie, dat ook het laatste woord heeft over de overgangsfase voor Noord-Ierland. In feite dat dat het Hof de macht heeft over Brits territorium.

Volgens het model dat de EU voorstelt blijft Noord-Ierland praktisch gezien in de douane-unie en de interne markt als er tijdens de Brexit-onderhandelingen geen manier wordt gevonden om de onzichtbare grens op het Ierse eiland te waarborgen.

De conservatieve Brexiteer Bernard Jenkin noemt de overeenkomst "onacceptabel."

"Dit gaat heel ver. Dit geeft een status aan het Europese Hof van Justitie in het terugtrekkingsakkoord waar geen instemming voor is van het Britse Hooggerechtshof", zegt de parlementariër.

In het begin van het onderhandelingsproces heeft May meerdere keren beloofd dat er na de Brexit een einde komt aan de zeggenschap van het Europese Hof over Groot-Brittannië.

"We zullen niet echt weg zijn uit de Europese Unie als we geen controle hebben over onze eigen wetten", zei de premier tijdens haar Lancaster House-speech in januari 2017.

Maar beetje bij beetje heeft May een terugtrekkende beweging gemaakt van deze rode lijn. Zo vallen Europese agentschappen waar ze lid van wil blijven ook onder jurisprudentie van het Europese Hof. Ook over de handelsregels van de EU waar Groot-Brittannië zich gaat houden heeft het Europese Hof het laatste woord.

De Brexit-gesprekken worden half augustus hervat en zullen dan wekelijks plaatsvinden tot de top van de Europese Raad in oktober, zegt een hooggeplaatste bron binnen de EU tegen Business Insider.

De partijen moeten het eens zien te worden over de Noord-Ierse grens om op tijd tot een allesomvattende terugtrekkingsovereenkomst te komen en een no-deal scenario te voorkomen.