De voor fraude veroordeelde oprichter Elizabeth Holmes van het Amerikaanse bloedtestbedrijf Theranos kan nog wat langer van haar vrijheid genieten. Ze had zich donderdag bij de gevangenis moeten melden om een straf van 11 jaar uit te zitten, maar op het nippertje kan ze nog wat langer uit de gevangenis blijven.

Twee weken geleden wees een rechter het verzoek van Holmes af om buiten de gevangenis haar beroep tegen de eerdere veroordeling af te wachten. Holmes gaat nu in beroep tegen die beslissing van de rechter.

Volgens de geldende regels blijft iemand die op borgtocht vrij is, op het moment dat zo’n beroep wordt ingediend ook op borgtocht vrij “totdat het hof uitspraak doet over het verzoek”. Aangezien Holmes inderdaad op borgtocht vrij was toen het verzoek werd ingediend, is de datum waarop ze zich moet melden automatisch opgeschort.

In het verzoekschrift van woensdag beweren de advocaten van Holmes dat de afwijzing van haar eerdere verzoek “talrijke onverklaarbare fouten bevat”. Zo verwees de rechter naar “veroordelingen wegens fraude met betrekking tot patiënten”, hoewel Holmes daarvan was vrijgesproken.

Verder zeggen haar advocaten dat de rechtbank "de verkeerde juridische maatstaf heeft gebruikt om te beoordelen of het waarschijnlijk is dat de gepresenteerde hoofdpunten tot een ander oordeel zullen leiden".

Ramesh "Sunny" Balwani, de voormalige operationeel directeur van Theranos en tevens Holmes' ex-vriend en medeverdachte, gebruikte dezelfde tactiek om de datum waarop hij zich bij de gevangenis moest melden uit te stellen. Uiteindelijk meldde hij zich vorige week om zijn straf van 13 jaar uit te zitten.

Het juridische team van Holmes diende afgelopen week ook een verzoek in bij de rechter voor een nieuw proces of vermindering van de gevangenisstraf. Haar advocaten stellen dat Holmes niet de kans kreeg aanvullend "overtuigend bewijs" aan de rechter voor te leggen dat haar verdediging zou hebben geholpen.

LEES OOK: Voormalige topvrouw Elizabeth Holmes van bloedtestbedrijf Theranos krijgt 11 jaar cel