• Het vakantie-eiland Phuket in Thailand hoopt vanaf oktober gevaccineerde toeristen te kunnen verwelkomen zonder restricties.
  • Het eiland wil dat deze reizigers de verplichte 14-daagse quarantaine van het land kunnen overslaan en weer korte vakanties naar Thailand kunnen boeken.
  • Ook is Phuket van plan om tegen 1 september 70 procent van zijn eigen inwoners te hebben gevaccineerd, in de hoop dat dit tot groepsimmuniteit zal leiden.

Het vakantie-eiland Phuket in Thailand wil per oktober weer open voor gevaccineerde toeristen, schrijft persbureau Bloomberg. Voor reizigers die het coronavaccin al hebben gehad, zullen dan geen extra maatregelen meer gelden.

De Thaise grenzen zijn op dit moment al wel open voor buitenlandse reizigers, maar alleen zogenoemde ‘long term travellers’ krijgen daadwerkelijk toegang. Dit zijn reizigers die meer dan twee weken door het land willen reizen.

Voordat er aan een vakantie in Thailand kan worden begonnen, moeten reizigers namelijk eerst een verplichte quarantaine van 14 dagen in een door de overheid aangewezen locatie afronden. Tijdens deze quarantaine worden de vakantiegangers getest op het coronavirus.

Maar als het aan Phuket ligt, een van de grootste toeristenbestemmingen van Thailand, kunnen al die regels straks van de baan. Het eiland wil vóór 1 september 70 procent van zijn ruwweg 400.000 inwoners vaccineren, wat tot groepsimmuniteit van de lokale bevolking zou moeten leiden.

Vanaf dat moment wil het eiland ook weer toegang bieden aan toeristen die voor korte tijd naar Thailand afreizen en hun prik al hebben gehad. 

phuket thailand tourism
Foto: Getty Images

Thaise toeristensector lijdt zwaar onder coronapandemie

Het plan, dat "Phuket First October" wordt genoemd, moet voordat het inwerking treedt nog door de Thaise regering worden goedgekeurd. Volgens de voorzitter van de Thaise toerismebureau, Bhummikitti Ruktaengam, is het zaak dat die toestemming er snel komt.

"We kunnen niet langer wachten", zegt Ruktaengam. "Als we dit winterse hoogseizoen missen, missen we nog een jaar aan inkomen en dat gaat de sector niet overleven."

De Thaise economie, die zwaar steunt op het toerisme, kreeg een flinke klap te verduren door de pandemie. Toerisme is goed voor bijna 11 procent van het Thaise nationaal inkomen en in 2019 leverde de sector Thailand zo'n 64 miljard dollar op. 

In 2020, het jaar waarin internationaal reizen zo goed als stil kwam te liggen, daalden de inkomsten van de Thaise toeristensector tot zo'n 28 miljard dollar.

Phuket wil daarom zo snel mogelijk weer toeristen kunnen verwelkomen zonder COVID-gevaar of lange quarantaines. 

LEES OOK: Met vakantie in tijden van corona – dit moet je weten over de dekking van je reis- en annuleringsverzekering