Als inwoner van Texas mag je nu Twitter, Facebook, Instagram en Tiktok voor het gerecht slepen als ze een van jouw geplaatste posts verwijderen. De omstreden wet ging onlangs in door de uitspraak van een plaatselijke rechter.

Maar deze uitspraak wordt al bij het Amerikaanse hooggerechtshof aangevochten door twee groepen die techbedrijven vertegenwoordigen, meldt de nieuwssite Axios.

De HB 20-wet, zoals hij officieel heet, is van Republikeinse makelij. Zij stellen dat ze hiermee het recht op vrije meningsuiting waarborgen. Ook laten ze weten te denken dat ze vaker doelwit zijn van wat ze zelf ‘censuur’ van sociale media noemen. Daardoor is volgens hen deze wet extra hard nodig.

Experts zijn het daar niet mee eens. Zij denken dat haatberichten, misinformatie en andere problematische uitingen de platformen zullen gaan overnemen.

De twee belangenbehartigers van de techsector in de staat, NetChoice en de Computer & Communications Industry Association (CCIA), gaan nu in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Zij beweren dat het alleen maar negatieve gevolgen zal hebben voor de gebruikservaring van de platforms.

"Voor alle platformen is het essentieel om contentmoderatie uit te voeren om vriendelijke en bruikbare ervaring aan iedere gebruiker te garanderen", aldus de twee belangenbehartigers. "Zonder dit beleid worden de platformen zonder uitzondering veel slechter (en misschien zelfs onbruikbaar) voor de gebruikers. Ze worden overspoeld met spam, beledigende berichten en grafische content." Met dat laatste doelen de groepen op porno en andere beelden die schadelijke voor kinderen kunnen zijn.

Het is nog niet duidelijk hoe sociale mediabedrijven met de wet om zullen gaan als het hooggerechtshof deze niet van tafel veegt. Het is niet mogelijk om posts van Texanen simpelweg niet meer toe te laten, want daar is ook aan gedacht in HB 20, en wordt bestempeld als 'censuur'.

LEES OOK: Een neurowetenschapper legt uit hoe je subtiele marketingtrucs kunt weerstaan die adverteerders gebruiken om je aandacht te trekken