Het model Tesla S van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s is razend populair in Noorwegen, meldt persbureau Reuters. De Tesla S verscheen in augustus op de Europese markt en had in september meteen een marktaandeel van 5,1 procent in Noorwegen. De Volkswagen Golf nam de tweede plaats in op de Noorse markt.

Het Californische bedrijf Tesla Motors van miljardair Elon Musk hoopt met de Tesla S een meer betaalbare elektrische auto op de markt te brengen, vergeleken met eerdere luxe sportwagens. Maar dit model kost volgens Reuters nog altijd minstens 81 duizend euro op de Noorse markt. Geen koopje dus.

Dat het model toch zo goed loopt is mede te danken aan de vele fiscale subsidies die Noorwegen aanbiedt voor schone auto’s. Volgens Autoweek is de daadwerkelijke instapprijs van een Tesla Model S in Noorwegen 446.600 kronen, omgerekend een kleine 55.000 euro. In Nederland heb je er eentje vanaf 72.600 euro.

Noren dol op Tesla

Noorwegen is dankzij de olie- en gasrijkdom van het land ook naar westerse maatstaven zeer rijk, met een inkomen per hoofd van de bevolking van ongeveer 74 duizend euro in 2013. Vrij veel Noren kunnen zich een auto in het duurdere segment veroorloven.

De opmars van de Tesla in Noorwegen vraagt overigens wel om enige nuancering. In september werden 616 stuks van de Tesla S geregistreerd in de Noorse verkoopstatistieken. Maar, zo liet de woordvoerder van Tesla Noorwegen weten aan zakensite E24, dat moet je eerder zien als bestellingen.

De daadwerkelijke verkoop wordt uitgesmeerd over een reeks van maanden. Sinds de lancering van de Tesla S deze zomer zijn er in totaal 805 auto's geregistreerd in Noorwegen.

Sommige Noorse automobilisten zijn zo ongeduldig, dat ze bereid zijn een premie te betalen voor tweedehands modellen van de Tesla S. Noorse autodealers stellen tegenover Reuters dat liefhebbers bereid zijn om zo 15 duizend euro extra te betalen voor een tweedehands Tesla S. Wie een nieuwe koopt in Noorwegen kan deze momenteel zonder al te veel moeite met winst doorverkopen.

Topsnelheid

De Tesla S, die puur elektrisch rijdt , bereikt een topsnelheid van 195 km per uur en accelereert tot ongeveer 100 km per uur in 5,4 seconden. Met een volle batterij heeft hij een bereik van 483 km. Dit is relatief veel voor een elektrische auto, maar vergeleken met bijvoorbeeld de semi-elektrische Opel Ampèra is de Tesla S een stuk duurder.

In Nederland zit het assemblage centrum van Tesla in Tilburg en zijn er tot nu toe  twee Tesla-dealers, allebei in Brabant.