Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


De afgelopen twee weken werd duidelijk dat de Amerikaanse zakenbank JPMorgan en Tesla het flink met elkaar aan de stok hebben. Zo loopt er een rechtszaak tussen JPMorgan en Tesla en zouden de topmannen van de twee bedrijven – Jamie Dimon en Elon Musk – achter de schermen lopen te ruziën.

Afgezien van de onenigheid, zijn analisten van de zakenbank al langere tijd pessimistisch gestemd over de waarde van het aandeel van de autofabrikant.

In het meest recente rapport van de analisten van JPMorgan wordt voor het aandeel Tesla een koersdoel van 250 dollar voor december 2022 genoemd. Dat zou neerkomen op een daling van zo’n 77 procent ten opzichte van de huidige koers van ongeveer 1.116 dollar.

Ook geven de analisten van JPMorgan het oordeel ‘onderwogen’ voor het aandeel Tesla. Hiermee raden ze beleggers aan om hun posities in Tesla af te bouwen, omdat verwacht wordt dat het aandeel de komende tijd relatief slecht zal presteren.

Het huidige koersdoel van de analisten van JPMorgan voor Tesla is het meest pessimistische van alle grote zakenbanken, volgens gegevens van persbureau Bloomberg. Het gemiddelde koersdoel onder analisten op Wall Street voor eind volgend jaar is ruim 799 dollar.

Analisten over het aandeel Tesla

De aandelenkoers van Tesla is tijdens de coronapandemie omhooggeschoten. In februari vorig jaar noteerde het aandeel rond de 150 dollar. Inmiddels wordt hetzelfde aandeel verhandeld tegen ongeveer 1.116 dollar. Dat is een stijging van bijna 650 procent.

Zakenbank Jefferies hanteert voor het aandeel Tesla een koersdoel van 1.400 dollar voor eind 2022. Morgan Stanley en Goldman Sachs hanteren koersdoelen van respectievelijk 1.200 dollar en 1.125 dollar.

Ondanks het veel lagere koersdoel ziet JPMorgan de autofabrikant niet als een zwak bedrijf. JPMorgan-analist Ryan Brinkman schreef afgelopen maand in een rapport dat Tesla beschikt over “toonaangevende technologie” en een reeks producten verkoopt die “gedurfd, onderscheidend, elegant en zeer vermakelijk zijn om mee te rijden.”

Maar Brinkman zei ook dat de waardering van Tesla een groei impliceert die “veel verder” gaat dan wat JPMorgan mogelijk acht.

De zakenbank is niet als enige kritisch over de waardering van Tesla. Ook topbelegger Michael Burry, die bekend is vanwege het voorspellen van de kredietcrisis in 2008, heeft herhaaldelijk gezegd dat de prijs van het aandeel Tesla duidt op een zeepbel.

LEES OOK: Beleggers zijn veel te optimistisch over de winstgroei van bedrijven: beursdip van 20% goed mogelijk in de komende 12 maanden, aldus Bank of America