Tesla is onbetwist leider van de elektrische automarkt. En hoewel er twijfels bestaan over hoe lang de Amerikaanse autobouwer deze titel kan vasthouden, bevestigen de Europese autoverkoopcijfers van maart dat andere makers van elektrische auto’s nog niet ver genoeg zijn met de inhaalrace.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Jato blijkt namelijk dat de Tesla Model 3 niet alleen de meest verkochte elektrische auto van maart was in Europa, het was ook nog eens de best verkopende personenauto over het algemeen. Tesla wist de laatste maand van het eerste kwartaal maar liefst 23.013 Model 3’s te verkopen.

Op de tweede plaats eindige de Peugeot 208 met 21.026 stuks, op de voet gevolgd door nog een Tesla. De Model Y werd 18.968 keer geregistreerd.

Zoals gezegd is de Model 3 over de hele linie de best verkopende auto in Europa. En op het gebied van volledig elektrische auto’s wordt de overmacht van de Tesla helemaal duidelijk.

De auto's van Elon Musk nemen de eerste twee posities in beslag. De eerstvolgende elektrische auto van een ander merk is de Fiat 500e. Daarvan werden er 'slechts' 6.579 stuks verkocht. En gat van meer dan 12.000 stuks.

Nederland is overigens geen grote speler in het succes van Tesla in maart. In ons land werden in die maand 195 Model 3's en 273 Model Y's verkocht, blijkt uit cijfers van BOVAG.

Sterker nog, het hele eerste kwartaal droeg de Nederlandse Tesla-verkoop amper bij aan de Europese cijfers. Tesla kwam in die periode uit op in totaal 560 verkochte voertuigen. Daarvan waren er 214 een Model 3 en 344 een Model Y. Ter vergelijking: Volkswagen verkocht in Nederland 393 ID.3's en 454 ID.4's in het eerste kwartaal van 2022.

Over het geheel daalde de Europese autoverkoop in maart met bijna 20 procent tot 1.116.419 nieuw geregistreerde personenauto's in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens de onderzoekers zijn de aanhoudende leveringsproblemen door chiptekorten en de problemen door de oorlog in Oekraïne aan te wijzen als hoofdredenen van deze daling.

Lees ook: KIA aan kop in zwak eerste kwartaal voor autoverkopen in Nederland – Tesla Model Y verkoopt beter dan Model 3