Lucid legt met de Air al enige tijd het vuur aan de schenen van Tesla in Amerika, de enige markt waar de auto tot nu toe te krijgen is. De relatief jonge Amerikaanse autobouwer laat nu tegenover het Britse Autocar weten dat het vanaf juni ook auto’s naar Europa zal gaan verschepen.

Volgens de autosite bevestigt een werknemer van Lucid dat de eerste auto’s aan land komen in Duitsland. Als de verkoop daar is gestart, rolt Lucid de elektrische luxe-auto’s uit naar andere landen waar de markt voor stekkerauto’s hard groeit. Daarmee bedoelen ze onder andere Nederland, Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, IJsland, Italië, Monaco, Spanje, Zwitserland, Zweden en Noorwegen.

Het Verenigd Koninkrijk komt niet op de lijst voor, vermoedelijk omdat er nog een conversie nodig is. Het stuur moet namelijk van links naar rechts verplaatst worden. Die aanpassing staat sowieso op de planning, want Lucid wil vanaf 2023 ook de verkoop in China starten.

De plannen voor een Europese expansie komen op een ietwat vreemd moment, want Lucid heeft onlangs de productiedoelen flink omlaag geschroefd. Het wilde eerste 20.000 auto’s bouwen in 2022. Dat doel is verlaagd naar 14.000.

Nog onduidelijk welke modellen in Europa verschijnen

Helaas is nog niet duidelijk met welke modellen van de Air Lucid de Europese markt gaat betreden. Er zijn er drie, en die zijn allemaal niet goedkoop: de Pure, Touring en Grand Touring. Deze kosten in de VS respectievelijk 77.400 dollar, 95.000 dollar en 139.000 dollar. Met alle vervoerskosten en belastingen meegerekend, is het onwaarschijnlijk dat een Lucid Air in Nederland onder de ton uit zal gaan komen.

De Lucid Air Grand Touring is de enige in het aanbod die de enorme reikwijdte van 830 kilometer haalt en meer dan 1.000 pk heeft. De goedkopere modellen moeten het doen met iets meer dan 650 kilometer en tussen de 485 en 630 pk.

Lucid Europe B.V. en Lucid Netherlands B.V. staan al sinds vorig jaar ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De uitbreiding naar de Europese markt was dus een kwestie van tijd.

LEES OOK: Tesla-rivaal Lucid zegt dat prijzen voor elektrische auto’s wellicht omhoog moeten vanwege problemen in de toeleveringsketen en stijgende inkoopkosten