Tesla mag zijn Model 3 mag daadwerkelijk de weg op in Europa. In Nederland wordt het nieuwe paradepaardje van de Californische maker van elektrische auto’s vanaf februari leverbaar.

Het instapmodel van de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s heeft een typegoedkeuring van de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gekregen, laat Tesla weten. Daardoor mag de auto in heel de Europese Unie de weg op.

Tesla had eerder al aangekondigd begin dit jaar de auto in Europa te gaan leveren. Dat wordt nu in februari, aldus het bedrijf. In eerste instantie komen alleen de duurdere versies hier beschikbaar. De Long Range All-Wheel Drive begint bij 58.800 euro, de Performance-versie bij 69.700 euro.

De goedkopere variant moet uiteindelijk rond de 35 duizend euro gaan kosten, maar die is nog niet beschikbaar.

Model 3  van Tesla op de weg in Europa

De Model 3 is voor Tesla belangrijk om een groter marktaandeel te veroveren en winstgevend te worden. Als de schaalgrootte van de productie verder stijgt, kan Tesla de kostprijs voor het model ook omlaag krijgen. Daarmee wordt het mogelijk om de Model 3 voor een substantieel lagere prijs aan te bieden.

Tesla heeft overigens ook de prijzen voor het gebruik van zijn zogeheten Supercharger-snellaadstations verhoogd. Dat deed het bedrijf eind vorig jaar al in de VS, maar nu ook in veel andere landen.

In Nederland gaat een kilowattuur 0,28 euro kosten. Dat was eerder 0,20 euro. De prijsverhogingen zijn het gevolg van de verschillen in elektriciteitsprijzen in verschillende landen, liet Tesla aan de Amerikaanse website Electrek weten.

LEES OOK: De duurdere versies van Tesla’s Model 3 komen begin 2019 naar Nederland – dit zijn 2 goedkopere alternatieven