In 2018 begon Elon Musk, de CEO van Tesla, voor het eerst over een goedkoop volumemodel waarmee de autofabrikant echt de massa zou kunnen bereiken. Destijds werd gezegd dat hij binnen drie jaar op de markt zou komen en minder dan 25.000 dollar zou gaan kosten. In 2020 herhaalde Musk dit nogmaals. Nu, in 2022, lijkt deze auto verder weg dan ooit.

Musk liet op woensdag tijdens de eerste earnings call van dit jaar weten dat Tesla nog niet eens begonnen is aan het goedkopere model. Waarom niet? Omdat de autofabrikant het simpelweg te druk heeft om tijd te investeren in de ontwikkeling van de ‘Model 2’, zoals de auto ondertussen door velen genoemd wordt.

Maar alle hoop is nog niet verloren. Musk liet namelijk weten dat zijn bedrijf op den duur wel gaat werken aan het goedkopere model. Voor nu ligt de focus vooral bij andere zaken, zoals het managen van de toeleveringsketen en de Tesla Bot.

Cybertruck naar 2023

Door de problemen in de toeleveringsketen is tevens de Cybertruck officieel doorgeschoven naar 2023. Volgens Musk zou het onverantwoord zijn om, gezien de huidige tekorten, dit jaar nieuwe modellen op de markt te brengen. Dat zou namelijk de algehele productie in gevaar brengen en ervoor zorgen dat er in totaal nog minder auto’s van de band rollen dan verwacht.

Daarmee lijkt Tesla een groot deel van de markt voor pickups te gaan verliezen, want grote concurrent Ford gaat begin dit jaar de F150 Lightning uitbrengen. Ook gaf Rivian aan dat het dit jaar de productie van de R1T opschroeft.

Tesla Bot is het belangrijkste product van 2022

Musk was aanzienlijk positiever over de Tesla Bot. De menselijke robot is volgens de CEO het belangrijkste product waar de autofabrikant dit jaar aan werkt. Tegen het eind van dit jaar zouden we ook moeten kunnen zien waarom, want dan zou er een eerste prototype gereed moeten zijn.

De robot, die Musk voor het eerst tijdens het Tesla AI Day-evenement in 2021 presenteerde, zou uiteindelijk menselijke taken moeten kunnen overnemen. Daarbij moet je denken aan saai werk aan de lopende band in een fabriek en standaard taken in het huishouden. Na verloop van tijd zou de robot zelfs een kameraad kunnen worden.

Lees ook: Tesla Bot moet kunnen dienen als vriend door een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen, zegt Elon Musk

Volgens Musk heeft de robot, die de CEO liefkozend 'Optimus' noemt, zoveel potentie dat die bedrijfstak de stekkerauto's op den duur zelfs zou kunnen verslaan.

Uiteindelijk ging de earnings call natuurlijk om de cijfers, en die waren beter dan analisten hadden verwacht. Tesla rapporteerde een recordwinst over het laatste kwartaal van 2021, met een netto inkomen van bijna 2,9 miljard dollar en 17,7 miljard dollar aan omzet.

LEES OOK: Tesla verbrak leverrecord in 2021 en gaat naar verwachting meer dan 1,5 miljoen auto’s leveren in 2022