• Tesla biedt in de Berlijnse Gigafactory relatief lage lonen. Dat maakt het lastig om voldoende werknemers te vinden, zegt een grote Duitse vakbond tegen persbureau Bloomberg.
  • IG Metall geeft aan dat gekwalificeerd personeel bij Tesla zo’n 20 procent minder verdient dan bij concurrenten in Duitsland.
  • De werving van personeel bij Tesla gaat daarom “niet in het geplande tempo”, aldus IG Metall.
  • Lees ook: ‘Tesla mogelijk niet lang meer de grootste fabrikant van elektrische auto’s’

Tesla heeft moeite om werknemers te vinden voor zijn Duitse Gigafactory. Dat komt deels door de lage lonen die het Amerikaanse concern in Duitsland biedt, zegt de grootste vakbond van Duitsland tegen persbureau Bloomberg.

Volgens IG Metall verdienen geschoolde werknemers in Tesla’s fabriek in Brandenburg ongeveer 20 procent minder dan personeel bij concurrerende fabrikanten die loonovereenkomsten hebben met de vakbond. IG Metall zegt dat sommige Tesla-medewerkers hadden geklaagd over de lage lonen.

Hierdoor wordt de werving bij de Duitse fabriek van Tesla bemoeilijkt. Het aantrekken van personeel “vordert niet in het beoogde tempo”, aldus Birgit Dietze van Metall in een verklaring.

“Veel mensen zijn geïnteresseerd in een overstap naar Tesla, maar zien daar uiteindelijk vanaf. Ook omdat ze soms aanzienlijk meer verdienen in hun huidige functie bij andere autobedrijven”, geeft Dietze tegenover Bloomberg aan.

Tesla begon in maart dit jaar met de productie en levering van zijn Model Y vanuit de Gigafactory in de buurt van Berlijn. Het bedrijf zei toen dat er meer dan 3.000 mensen werkten en dat het doel was om "in de komende maanden duizenden mensen extra in dienst te nemen."

De maker van elektrische auto's zegt dat te verwachten uiteindelijk 12.000 werknemers in dienst te hebben voor de Duitse fabriek. Deze zouden samen zo'n 500.000 voertuigen per jaar moeten produceren.

Tesla heeft moeite om personeel te vinden in Duitsland, ook omdat het elders lijkt te snijden in het personeelsbestand. Topman Elon Musk van Tesla zei eerder deze maand dat het bedrijf zijn personeelsbestand van ruwweg 100.000 werknemers met 10 procent zou verkleinen. Musk gaf ook aan dat hij een "super slecht gevoel" had over de economie, nu de inflatie stijgt en de economische groei vertraagt.

LEES OOK: Tesla kan ‘heel veel waard zijn’ of ‘bijna niets’, zegt Elon Musk – het succes van zelfrijdende technologie wordt cruciaal