• Een onlangs verschenen video toont aan dat een Tesla met Full Self-Driving-modus de maan kan verwarren met een verkeerslicht.
  • De auto wil daardoor steeds stoppen op de snelweg.
  • Tesla lanceerde onlangs een langverwachte update voor de software die de autonome functies van de auto’s verbetert.

Dat we nog ver verwijderd zijn van volledig zelfrijdende auto’s wordt weer pijnlijk duidelijk door een video van de Amerikaanse Tesla-eigenaar Jordan Nelson.

In het filmpje ziet een Tesla, rijdend op Full Self-Driving-modus, een laaghangende maan aan voor een verkeerslicht dat op oranje staat. De software wil daarom de auto langzaam tot stilstand brengen, iets wat de bestuurder gelukkig voorkomt.

Het gebeurt niet elke dag dat de maan op deze hoogte hangt en ook nog eens een oranje gloed heeft. Waarschijnlijk hebben de makers van de software daar geen rekening mee gehouden.

Het blijft niet bij één enkele Tesla-rijder die dit probleem ondervindt. Ook Matthew Certain heeft er last van.

Mohammed AlMarzooqi heeft geen problemen met de maan. Zijn Tesla ziet een rood licht in de wasstraat aan voor een normaal verkeerslicht dat op oranje staat.

In het geval van Tesla's Full Self-Driving-software kunnen deze video's worden toegevoegd aan een lange lijst van tekortkomingen.

Onlangs liet de autofabrikant bètatesters aan de gang gaan met FSD 9, de nieuwste versie van de autonome software. Uit eerste testritten bleek al snel dat de auto simpele dingen niet goed registreert. Zo herkent de software betonnen pilaren niet, zijn wegafsluitingen een probleem en schat de auto zelfs een normale bocht niet goed in.

Lees ook: Van slingeren richting een verdrijvingsvlak tot het net missen van palen, de video’s van Tesla’s laatste volledig zelfrijdende update wekken niet veel vertrouwen

Full Self-Driving-optie op nog meer Tesla's

Tesla maakte vorige week de Full Self-Driving-optie, die normaal 7.500 euro kost, ook beschikbaar in abonnementsvorm. Eigenaren kunnen zich via de Tesla-app opgeven tegen een bedrag van 199 dollar per maand. Daar komt nog een extra kostenpost van 1.000 dollar bij als de benodigde hardware niet op de auto geïnstalleerd is.

Over dat laatste kwam de Amerikaanse autobouwer ook in opspraak. Een select groepje Tesla-eigenaren claimde dat ze een auto hadden gekocht die FSD moest kunnen draaien, maar toch kregen ze de extra kostenpost voor het installeren van de geschikte hardware voorgeschoteld. Ze willen dat Tesla de hardware gratis installeert. Tesla reageerde hierop door de hardware-installatie 500 dollar goedkoper te maken.

Lees ook: Tesla komt met een abonnement voor Full Self-Driving en laat mensen nogmaals betalen voor hardware die ze al bezitten

Het abonnement fungeert volgens Tesla meer als testperiode. Voor een klein bedrag kunnen mensen kijken of Full Self-Driving iets voor ze is. Daarna zouden ze de volledige optie alsnog kunnen aanschaffen.

Model S en X krijgen geen normaal stuurwiel

Nu we toch bezig zijn met controverse rondom Tesla, dan moeten we het ook hebben over het nieuwe yoke-stuur in de nieuwe Tesla Model S en X. Deze vervangt namelijk het normale stuurwiel. Dat is geen optie, maar een besluit dat Tesla heeft genomen.

Dat wil zeggen dat je vanaf nu geen Model S of X meer kan bestellen met een normaal stuurwiel. En dat gaat ook geen optie worden volgens Elon Musk, CEO van Tesla.

Wil je een nieuwe Tesla, dan moet je dus leren rijden met het rechthoekige stuur.

LEES OOK: Tesla Model 2 kost minder dan $25.000 en komt waarschijnlijk in 2023 – dit is wat we ervan weten