• De Tesla Model 3 heeft de Ford Ranger afgelost als nummer één op de American-Made Index van Cars.com.
  • Het is de eerste keer in het 16-jarige bestaan van de lijst dat Tesla bovenaan staat.
  • De American-Made Index rangschikt auto’s naar hoeveel onderdelen in de VS zijn gemaakt.

In een ranglijst van Amerikaanse auto’s heeft Tesla de koppositie gepakt ten koste van concurrenten als Ford en Jeep, maar niet om de reden die je waarschijnlijk denkt.

De American-Made Index van Cars.com rangschikt tientallen Amerikaanse auto’s naar hoeveel ervan echt “made in America” is. Daarbij wordt gekeken naar vijf factoren: de locatie van de assemblage en de herkomst van de onderdelen, de motoren, de versnellingsbak en de medewerkers.

Op basis daarvan heeft de in Californië gemaakte Tesla Model 3 de eerste plek veroverd, voor het eerst voor Tesla in het 16-jarige bestaan van de ranglijst. De in Michigan gemaakte Ford Mustang staat op de tweede plaats en de Model Y van Tesla op de derde plek. Vorig jaar stond de Ford Ranger nog bovenaan.

Ford en Tesla gaan steeds meer de directe concurrentie aan. De uiterst succesvolle Mustang Mach-E heeft direct na hij begin dit jaar op de markt kwam meer dan 10 procent van het marktaandeel van Tesla afgesnoept.

Ondanks die concurrentiestrijd lijken CEO Elon Musk van Tesla en CEO Jim Farley van Ford veel waardering voor elkaar te hebben.

“Tesla en Ford zijn de enige Amerikaanse automakers van duizenden auto-startups die niet failliet zijn gegaan. Prototypes zijn makkelijk, de productie is moeilijk en een positieve cashflow bewerkstelligen is een marteling”, tweette Musk in maart. “Respect”, antwoordde Farley.

LEES OOK: Tesla begint leveringen van nieuwe Model S Plaid – met een actieradius van 650 km en een topsnelheid van 320 km/u